Az ST-Ericsson kudarca okozta az Ericsson tavalyi veszteségét

Az Ericsson ma közzétett jelentése szerint a negyedik negyedévben az értékesítés 5%-kal növekedett az előző év azonos időszakához képest, és 23%-kal az előző negyedévhez képest. A hálózati szegmensben is növekedés tapasztalható (6, illetve 31 százalék).

Az üzemi árrés a vegyes vállalatok eredménye nélkül 7,1%-ra (6,4%) növekedett az előző év azonos időszakához képest. A növekedés a hálózati üzletágnak köszönhető, és az átszervezések negatív hatása ellenére is pozitív lett ez a mutató.

A nettó eredmény súlyosan mínuszos (-6,3/1,5 milliárd svéd korona), ez főként annak köszönhető, hogy a 2009-ben alapított közös processzorgyártó vállalkozásból, az ST-Ericssonból üzleti kudarcok miatt tavaly év végén kiszállt a másik fél, az STMicroelectronics nemzetközi konzorcium, és ez az Ericssonnak 8 milliárd svéd koronába került.

2012

A cég teljes éve sem volt igazán sikeres: az értékesítés nem változott az előző év azonos időszakához képest, ez főként annak köszönhető, hogy a hálózatok üzletágban az értékesítés visszaesett, részben a CDMA berendezés-értékesítések 40%-os visszaesése miatt.

Az üzemi árrés, a vegyes vállaltok eredménye nélkül 9,7%-os (9,6%) értéken változatlan maradt. A Sony Ericsson vállalatból való kilépéssel kapcsolatos nyereséget nem figyelembe véve az üzemi árrés 6,4% volt.

A nettó eredmény 5,9 (12,6) milliárd svéd korona volt, amelyre pozitív hatással volt Sony Ericssonnal kapcsolatos 7,7 milliárd svéd koronás nyereség, valamint negatív hatással volt rá az ST-Ericsson -8,0 milliárd svéd koronás díja.

Hans Vestberg, a cég elnök-vezérigazgatója a következőképp kommentálta az eredményeket: „Az év során a nyereségességre negatív hatással voltak az ST-Ericsson üzemi veszteségei, az Európában folyamatban lévő hálózatmodernizálási projektek, valamint a háttérben álló üzleti mix, amelyben nagyobb arányban vannak jelen a lefedettségi projektek, mint a kapacitásnövelési projektek. Az ügyféligények jelenlegi állása és a jelenlegi világgazdasági helyzet alapján várható, hogy 2013 második felében az alapul szolgáló üzleti mix fokozatosan a több kapacitásnövelési projekt irányába fog eltolódni.

Azóta történt

Előzmények