Értékelték a Gripen-ellentételezési programot

A Gripen repülőgépek vásárlásához kapcsolódó ellentételezési megállapodásban szerepel, hogy a befektetési-, illetve exportteljesítés tekintetében az aláírásától számított 8 éven belül kell a svéd félnek - kötbérfizetés terhe mellett - kötelezettségei 50%-át mind értékben, mind struktúrában teljesíteni. Az Ellentételezési Tárcaközi Bizottság által 2001. december óta eltelt időszakban jóváírt teljesítési adatok alapján megállapítható, hogy - a 191 Mrd Ft értékű összes kötelezettséggel szemben - a Gripen International és partner vállalatai 2006 márciusig összesen, nettó értéken – azaz szorzók nélkül számítva – már 138 Mrd Ft értékű teljesítést realizáltak – olvasható a gazdasági tárca jelentésében.

2004. májusától új ellentételezési irányelveket fogadott el a GKM vezetése, amelyben az offsetnek a tudásalapú gazdaság fejlesztéséhez való hozzájárulására került a hangsúly. Ennek értelmében a technológia-fejlesztést, az innovációt, a kutatás-fejlesztést, a tudásközpontok és a regionális logisztikai szolgáltató központok betelepedése kerül az ellentételezési programok előterébe.

A Gripen ellentételezési program végrehajtásában részt vevő svéd vállalatok között különösen az Ericsson és az Astra Zeneca magyarországi tevékenysége járul hozzá ezen célok valóra váltásához. Az Ericsson a szoftverfejlesztés, a szoftverexport terén jelentős, ellentételezési teljesítésként elszámolható munkát végez, ehhez járul azon támogatása, amelyet a magyarországi felsőoktatás (BME) kutatóhelyei részére nyújt.

Előzmények