A 10 percen belüli ételkiszállítás lesz az új divat?

Az indiai Zomato már 10 percen belüli ételkiszállítást is vállal, mindez nagy indulatokat szült.

A nemzetközi piachoz képest hazánkban nagyon kevés cég vállalat étel- vagy élelmiszer-kiszállítást, más országokban nagyságrendekkel több cég foglalkozik ezzel, illetve próbálja felvásárolni riválisait, rálicitálni azokra.

Az indiai Zomato például a trendteremtés és a piaci fölény reményében már 10 percen belüli ételkiszállításokat ígér. Mindez nagy indulatokat szült.

A kritikusok szerint ugyanis az effajta kiszállítások jelentősen növelik a közúti veszélyeket. A cég szerint a szolgáltatás „ételbefejező állomások” sűrű hálózatára épít majd, az éttermek legnépszerűbb fogásaival, kifinomult, algoritmikus igény-előrejelzéssel. A cég szerint a világon senki nem volt képes nagy mennyiségben, 10 percen belül friss melegételeket kiszállítani.


[+]

Míg egyeseket az üzleti modell, másokat a kiszállítók épsége aggaszt, addig sokak a közúti problémáktól tartanak. A kritikusok szerint várhatnának többet is az ételre a régióban, hiszen a mentő sem ér oda 10 percen belül általában. Az üzleti modell szükségességét eleve sokan megkérdőjelezik, azonban míg sokaknak nem tetszik a végletekig feszített húrhalmaz, addig a cég nyomástól mentes környezetet ígér, büntetésektől mentes munkavégzéssel.

A villámgyors ételkiszállítást kínáló startupok ugyanakkor Indiában is nagyon gyorsan növekednek, annak ellenére, hogy a dolgozók sokszor vállalhatatlan nyomás alatt teljesítenek. Sokakat viszont felvillanyoz a 10 percen belüli, éttermi ételkiszállítás ötlete, így aztán elég valószínű, hogy a modellt más régiókban is átvehetik.

Azóta történt

Előzmények