Az EU elítéli az orosz kibertámadásokat

A főképviselő hivatalos nyilatkozatban mondta el, hogy: „ejnye-ejnye, nem szabad”.

Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője kedden kiadott hivatalos nyilatkozatában az unió nevében hivatalosan elítélte azj orosz és oroszbarát hackertámadásokat.

A főképviselő emlékeztet arra, hogy Oroszország Ukrajna elleni agressziójával párhuzamosan jelentősen megszaporodtak a kibertérben a hackertámadások, melyek „válogatás nélkül vesznek célba elsőrendű fontosságú entitásokat világszerte”. Kiemeli, hogy a háború kontextusában ezek az akciók – mint például a Viasat tulajdonában lévő KA-SAT műholdas rendszer elleni májusi, kifejezetten az orosz állami hackereknek tulajdonított támadás – igen súlyos következményekkel járhatnak, ezért az EU határozottan elítéli őket, legyenek azok közvetlenül orosz állami vagy szimpatizánsok által elkövetett támadások.

Megszaporodtak az uniós tagállamok, illetve ezek fontos intézményei elleni túlterheléses támadások is, melyeket feltehetően oroszbarát csoportok követnek el – a főképviselő a szolidaritását fejezte ki minden megtámadottal.

Borrel felszólítja a nemzetközi közösséget, hogy tegyenek meg mindent a legmagasabb szintű védekezés érdekében a kibertérben, védjék a kritikus infrastruktúrákat, emellett szorgalmazza a globális együttműködést.

Az unió továbbra is figyelemmel kíséri a rosszindulatú kibertevékenységeket, és ha szükséges, további lépéseket tesznek a védekezés, illetve a károk mérséklése érdekében – írja a főképviselő.

Azóta történt

Előzmények