Ha állást akarsz, tanulj informatikát!

A napokban jelent meg az európai állások figyelését végző uniós kiadvány, a European Vacancy Monitor (EVM) legújabb, novemberi kiadása, és ebből az derül ki, hogy az EU-ban az infokommunikációs szektorban kiemelkedő mértékben nő az ilyen munkakörökben dolgozók száma, ezzel együtt tovább erősödik az igény a képzett, informatikában jártas szakemberek iránt.

A felmérések szerint 2011 és 2012 között a 26 tagállamban (Írország és Horvátország módszertani okok miatt kimaradt) 2 százalékkal nőtt az IKT-szektorban dolgozók száma. A digitális gazdaság terjedése miatt ez önmagában örvendetes folyamat, ám a jelentés arra is felhívja a figyelmet, hogy a fiatalokat különösen nagy mértékben felszívó szakmákban tovább erősödik a munkaerőigény, viszont az elmúlt évtizedben egész Európában észlelhető, hogy egyre kevesebben tanulnak ilyen szakmákat a felsőoktatásban, ez viszont magában hordozza annak a veszélyét, hogy munkaerőhiány lép fel ezen a kiemelt területen. Különösen azért érdemes figyelni az IKT-szektorra, mivel az összes üres álláshelyek száma stagnált 2013 első negyedévében, illetve az előző év azonos időszakához képest 2 százalékkal csökkent a sikeresen állást keresők száma.

Képzés, képzés, képzés

Az IKT-n belül különösen nagy a kereslet a szoftver- és alkalmazásfejlesztők, illetve elemzők iránt, ugyanis ezek a szakmák vezetik a ranglistát, nekik van a legnagyobb esélyük az elhelyezkedésre a tanítók, illetve az óvodai szakemberek, valamint az üzleti szolgáltatásokban jártasak és az adminisztrációs menedzserek előtt. Több országban (Lettország, Málta, Bulgária, Szlovákia, Ciprus, Románia, Lengyelország és Ausztria) szinte a fiatalok szakmájának lehet mondani az informatikusét, mivel az IKT-alkalmazottak több mint harmada 15 és 29 év közötti életkorú – ez messze magasabb, mint más szakmákban, ahol 18 százalékos az EU-átlag a felsőfokú végzettséget tekintve.

Andor László, az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős biztosa a számokat kommentálva elmondta, hogy az adatok megerősítik az EU vezetőit abban a meggyőződésükben, hogy a digitális gazdaság jelenti a kontinens jövőjét, és az infrastruktúra, valamint az oktatás, képzés támogatásával kell segíteni a folyamatot.

Azóta történt

  • 350 főt vesz fel itthon az EPAM Systems

    Jelentősen növeli magyarországi munkatársainak számát az idei évben az EPAM Systems. A szoftverfejlesztési megoldásokat biztosító vállalat az informatikai outsourcing (ITO) piac növekedését követve bővíti három magyarországi irodáját.

Előzmények