Titkos európai akcióterv készül a szélsőséges iszlamista weboldalak ellen


Nagy-Britannia, Németország, Hollandia és Csehország kormányai megegyeztek abban, hogy közösen folytatnak kutatásokat a célból, hogy miképpen lehetne visszaszorítani az interneten terjesztett szélsőséges iszlamista propagandát.

Az aktív harcra felbujtó tartalmak döntő része nem európai szervereken van elhelyezve, tehát a legegyszerűbb módon, a szolgáltatók kötelezésével nem lehet elérhetetlenné tenni őket. Ezért az Európai Bizottság (EB) támogatásával, a német belügyminisztérium vezetésével elindul egy projekt (Exploring the Islamist Extremist Web of Europe – Analysis and Preventive Approaches; Az európai weben található szélsőséges iszlamista tartalmak feltárása – Elemzés és megelőző intézkedések).

Az EB egyelőre nem kíván arról nyilatkozni, hogy a brit belügyminisztériuméhoz hasonló terrorellenes stratégiát hogyan és mennyivel kívánják anyagilag támogatni, mivel az ezt illető megállapodások még nem történtek meg, állításuk szerint folynak a tárgyalások.

Az ez ügyben igen aktív britek szerint az ottani szolgáltatók önkéntesen együttműködnek a kormányzattal, s eltávolítják a szélsőséges nézeteket propagáló oldalakat. Ugyanakkor jelentésükben csalódottan azt is elmondják, hogy a nem európai szervereken tárolt tartalmakkal nem tudnak mit kezdeni, nincs meg a jogi lehetőségük ezek törlésére.

Az új együttműködésről egyelőre igen kevés információt adnak ki, s a brit belügyminisztérium szóvivője szerint épp a fent említettek miatt törekednek nemzetközi összefogásra, s az EU, az ENSZ, valamint az Europol együttes munkájára van szükség a hatékony védekezéshez. A brit véleményt visszhangozta a német belügyminisztérium nyilatkozata is, ahol a szóvivő hozzátette még: a közvéleménynek meg kell értenie, hogy egy ilyen fontos biztonsági kérdésben a konkrét részletek nem adhatóak ki, hiszen, mondja ő, akkor értelmét veszítené maga a munka.

Azóta történt

Előzmények