EU kontra Microsoft: az elítélt fellebbez

A Microsoft benyújtotta fellebbezését a luxemburgi székhelyű Európai Bírósághoz az Európai Bizottság márciusi döntése ellen, amely 497 millió eurós rekord-bírságot rótt ki a szoftvergyártóra azért, mert uralkodó (kvázi-monopol) piaci helyzetével visszaélve megsértette a hatályos közösségi versenyszabályokat. A Bizottság állásfoglalása szerint a redmondi cég az asztali operációs rendszerek terén meglévő dominanciáját arra használta, hogy erősítse helyzetét a kisebb, munkacsoportos szerverek piacán, ill. a Windows és a Media Player árukapcsolásával saját médialejátszóját tisztességtelen előnyhöz juttatta. A határozat azt is tartalmazza, hogy a Microsoft 90, illetve 120 napon belül tegye meg a korrekt versenyfeltételek helyreállításához szükséges intézkedéseket.

A döntéskor Mario Monti, az Európai Bizottság versenyügyi főbiztosa úgy fogalmazott, hogy a Microsoft olyan információkat hallgatott el vetélytársai elől, amelyek a Windows operációs rendszert futtató kliensek nem Microsoft-fejlesztésű szerverekhez történő problémamentes csatlakozását tették volna lehetővé – emiatt a többi forgalmazó hátrányba kerülhetett a szerverek piacán. Az ítélet indoklása szerint a redmondiak a versenytörvény megsértésével a médialejátszók piacát is kedvezőtlenül befolyásolták. A Microsoftnak 120 napon belül nyilvánosságra kellene hoznia azoknak a programinterfészeknek a specifikációit, amelyek a kliens-szerver kapcsolatokért felelnek, illetve 90 napon belül olyan Windowst kellene forgalomba hoznia, amely nem tartalmazza a Media Playert. Bár az asztali operációs rendszert továbbra is kínálhatja a lejátszóval együtt, ennek teljesítőképességét és vonzerejét sem technikai, sem üzleti eszközökkel nem növelheti a lejátszó nélküli változat kárára.

A kibontakozó jogi procedúra akár évekig is eltarthat, a Microsoft – a per időtartamára – a végrehajtás felfüggesztését is kérheti, amit valószínűleg meg is fog tenni.

Azóta történt

Előzmények