Kimagaslóan jó az EU az alkalmazásfejlesztésben

Tegnap ismertettek egy, az Európai Bizottság (EB) kérésére a GIGAOM és a NUI Galway által készített jelentést, mely azt mutatja be, hogy az elmúlt öt évben milyen szintre jutott Európában a digitális alkalmazásfejlesztés, milyen gazdasági hatásai voltak tavaly ennek az iparágnak, illetve milyen megjósolható eredmények várhatóak tőle.

A jelentés nem kis meglepetést okozott, mivel kiderült belőle, hogy e területen Európa legalábbis pariban van az Egyesült Államokkal, és az előrejelzések szerint a következő időszakban is fontos szerepet játszik majd az unió gazdasági életében az alkalmazásfejlesztés: a készítők úgy vélik, hogy 2018-ra közel ötmillió embernek ad munkát majd ez a szegmens, és nagyjából 63 milliárd euróval járulnak hozzá az EU termeléséhez. És ami a lényeg: az USA és az EU piacán jelen pillanatban az Egyesült Államok, illetve az unió fejlesztői nagyjából azonos arányban (42-42 százalék) termelnek bevételt.

app EU

A konkrét, illetve a következő öt évre kivetített adatok: az alkalmazásfejlesztés az EU-ban nagyjából egymillió fejlesztőnek, illetve ehhez kapcsolódva körülbelül 800 ezer embernek ad munkát (2018-ra ezeket a számokat 2,7, valamint 2,1 millióra saccolják a jelenlegi trend fennmaradása esetén). 2013-ban a vásárlók és a hirdetők az alkalmazásokra 6,1 milliárd eurót költöttek el (a járulékos költésekkel ez az árbevétel 17,5 milliárd euró) – ez a világ hasonló költéseinek a 30 százaléka. Az elemzők úgy vélik, hogy 2018-ban ez az alkalmazásokra fordított költés már 18,7 milliárd euró lesz, ami az egyéb, ehhez kapcsolódó költésekkel együtt elérheti a 63 milliárd dolláros évi árbevételt.

 

app EU

Azt mondani sem kell, hogy a választási kampány közepette Neelie Kroes, az EB digitális menetrendért felelős alelnöke lelkesen üdvözölte a jelentést, és újra hangsúlyozta a már évek óta hangoztatott elvárásait: a fiatalok munkanélküliségének felszámolására az egyik legjobb megoldás a digitális gazdaság fejlesztése, e területen van esélye az EU-nak megszerezni globálisan is a vezető szerepet – ám mindez csak akkor fog menni, ha az unió végre ténylegesen felszámolja a piaci fragmentációt és megteremi az egységes távközlési piacot.

app EU

Azóta történt

Előzmények