Országos videókonferencia-rendszer épül a közigazgatási szervek számára

A rendszer sokféle feladatot lesz képes lesz ellátni, de a rendészeti és bírósági munka javítása az elsődleges cél.

A Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ Zrt.) bejelentette, hogy a szervezet 3 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásban részesült a Közigazgatás- és Közszolgáltatás-Fejlesztési Operatív Program KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15 „Adminisztratív terhek csökkentése” című konstrukció keretében. A fejlesztés célja egy országos videókonferencia-rendszer kiépítése a kormányzati szervek számára, amit a távmeghallgatásoknál a bíróságok is használhatnak majd.

Ezt a konkrét projektet kiegészítve közölték, hogy mindez annak a következménye, hogy megvalósítási szakaszba lépett az „Elektronikus megoldás az eltérő földrajzi helyszíneken történő közigazgatási ügyintézés munkaszervezésének és kommunikációjának fejlesztésére” (KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2015-00003) elnevezésű, európai uniós finanszírozású projekt. A projekt célja egy országos videókonferencia-rendszer kiépítése a kormányzati szervek számára.

A tavalyi kiírás szerint a feladat 215 végponton videokommunikációs szolgáltatás az alábbi bontásban:

  • 72 a bírósági szervezethez köthető helyszín
  • 39 büntetés-végrehajtási végpont
  • 21 kormányhivatali illetve egyéb területi közigazgatást kiszolgáló végpont
  • 18 végpont a bevándorlási hivatalok kiválasztott helyszínein, illetve
  • 2 „mobil végpont” egyedi igények kielégítésére
  • 2 speciális „mobil végpont” védett személy meghallgatás céljára
  • 1 mobil „közvetítő állomás” rendezvények közvetítésére
  • 60 Járási Hivatal, ill. Kormányablak számára egyszerűbb kivitelű fix kiépítésű videokonferencia végpont a rendszerhez történő csatlakozásra, a szükséges VK kliens, kamera és monitor biztosításával, pl. „bizalmas tárgyaló” helyiségekben

A projektkonzorcium elkészíti a rendszer üzemeltetéséhez szükséges, rugalmasan bővíthető videó-kommunikációs központot, valamint a rendszerhez tartozó végponti infrastruktúrát is.

A tervek szerint az audiovizuális rendszer kiépítésének köszönhetően a kormányzati szervek munkatársainak és a közigazgatási ügyeiket intéző állampolgároknak kevesebbet kell majd utazniuk a különböző hivatali helyszínek között az ügyintézés során.

A projektet a Széchenyi 2020 program keretében valósítja meg a NISZ Zrt. és a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) alkotta konzorcium.

A rendszer kiépítése várhatóan 2018 márciusában zárul.

  • Kapcsolódó cégek:
  • NISZ

Azóta történt

Előzmények