Veszélyben az EU netsemlegessége

Jogvédő szervezetek szerint ha a big tech cégeket a telekomszektor költségeinek támogatására kényszerítik, az aláássa az EU-s netsemlegességet.

Egy ideje nem titok, hogy az EU kötelezné a big tech cégeket arra, hogy járuljanak hozzá a telekomszektor költségeihez: különös tekintettel például a Google, Meta, Netflix óriásokra. Jogvédő szervezetek szerint azonban ha ez megtörténik, azzal aláásnák Európa netsemlegességét.

Erről nyílt levelet is írtak a szervezetek az Európai Bizottságnak és Margrethe Vestagernek, valamint Thierry Bretonnak.

A telekomcégek egyébként régóta lobbiznak azért, hogy kötelezzék a big tech-et hozzájárulásra. Egyes szakértők viszont attól tartanak, hogy ha ez megtörténik, oda az EU-s netsemlegesség, vagyis az, hogy az internetszolgáltatók nem blokkolhatják vagy lassíthatják a forgalmat más szolgáltatások előnybe hozása érdekében.

A szervezetek az EU-s telekomcégeket is kritizálták a helyzet kapcsán, és közölték, hogy a saját előfizetőik révén már eleve kompenzálva vannak. A vádjaik szerint a telekomcégek egyszerűen kétszer akarják beszedni a pénzt ugyanazért a szolgáltatásért.

Azóta történt

Előzmények