EU törvény lehet az algoritmusok szabadalmaztatása?

[Linux.hu] A dolog súlyosságát jelzi az, hogy ha ezt a törvény tíz évvel ezelőtt fogadták volna el, a szabad szoftverek legnagyobb része ma nem lenne lehetséges.

A Linux-Felhasználók Magyarországi Egyesülete, csatlakozva a javaslatot ellenző összeurópai kezdeményezéshez, 2003. május 8-án részt vesz egy EU parlamenti meghallgatáson. Itt a képviselők kiemelten kiváncsiak az új csatlakozók kis- és középvállalatainak véleményére a kérdésben.

Ezért Egyesületünk felkéri a kis- és középvállalkozásokat, hogy állásfoglalásukat mielőbb juttassák el az Egyesülethez, a 06-1-284-1534 faxszámra. A dolog megkönnyítése és a helyzet komolyságának megértése érdekében álljon itt egy minta az informatikai fogyasztók és fejlesztők számára:

Állásfoglalás

Mi, a Kukutyni Zabhegyező Kft. határozottan ellenezzük azt az EU szabályozási javaslatot, amely a szoftverszabadalmakat lehetővé tenné. Cégünk 1994 óta foglalkozik zabhegyezéssel, mezőgazdasági és informatikai szaktanácsadással, valamint zabhegyezésre szakosodott munkagépek, hardverek és szoftverek fejlesztésével és kereskedelmével, egy három főt foglalkoztató kisvállalkozás formájában.

(informatikai fogyasztóknak:)
A javaslat elfogadása rendkívül kedvezőtlenül befolyásolná cégünk jövedelmezőségét, hiszen informatikai beruházásaink lényegesen drágábbá és kevésbé hatékonnyá válnának. Ennek oka az, hogy a javaslat hatására csökkenne és egyes területeken megszűnne az informatikai beszállítóink közötti verseny. Ez drágább és kevésbé megbízható szoftverekhez vezetne, ami emelné az informatikával kapcsolatos karbantartási költségeinket.

(fejlesztőknek:)
A javaslat elfogadása aláásná azt az üzleti modellt, amelyre cégünk tevékenysége épül. Üzleti vállalkozásunk a következő feltételezeésekre épül:


  • építhetünk nyílt szabványokra
  • lehetőségünk van a versenytársakénál jobb és gazdaságilag életképesebb szoftvereket készítenünk, megegyező alkalmazási területen
  • felhasználhatunk nyílt forrású építőelemeket
  • lehetőségünk van a közösség számára kódot, felületeket és algoritmusokat visszaadni, és jó hírnevünket azáltal öregbíteni, hogy ezeket mások nyílt forrású építőelemként felhasználhatják
  • nem kell erőforrásokat áldoznunk annak érdekében, hogy meggyőződjünk arról hogy a saját fejlesztéseink használata számunkra legális.

Előzmények