Európai szabályozás a PC-játékokhoz

Itt van mindjárt a legfrissebb hír: április 22-én az Európai Interaktív Tartalomszolgáltatók Szövetsége bejelentette, hogy megkezdik a jövőben Európa-szerte használandó PC- és videojátékok számára készült "korhoz kötött engedélyező rendszer" bevezetését. Az új rendszer a PEGI (Pan European Game Information) mozaikszó alatt fut majd, és minden országban átveszik (kivéve Németországot, ahol már biztosított a törvényi szabályozás).



Miről is van szó? Az új szisztéma arra hivatott, hogy a gyerekek olyan játékokhoz ne férhessenek hozzá, amelyek nem az ő korosztályuknak készültek. Az alapötlet az Európai Interaktív Szoftver Föderációtól (ISFE) származik, e szervezetnek tagja az összes nagyobb forgalmazó, fejlesztő és kiadó vállalkozás. Maga a rendszer egy kor-beosztási lépcsőből és egy játéktartalom-ismertető részből áll.

Ezentúl minden PC- vagy videojáték elején szerepelni fog az a szám, hogy hány éves korú, illetve hány éves kort túllépő gyerekek számára ajánlott és elérhető. A lépcsőfokok a következők: 3, 7, 12, 16 és 18 éves kor. Minimális helyi eltérések csak Portugáliára és Finnországra lesznek érvényben.

Azóta történt

Előzmények