Ha már EU, ne trükközzenek

Olyan versenyügyi vizsgálatokat indított az Európai Bizottság, melynek hosszú távú hatása lehet.

Az Európai Bizottság (EB) ma közleményben jelezte, hogy három, egymástól független vizsgálatot indított online kereskedelmi ügyekben, melyeknél azt gyanítják, hogy a tevékenységek megsértik az uniós versenyszabályokat, és feltehető, hogy a fogyasztók károsodnak, ugyanis a konzumer elektronikai áruknál, a játékoknál (pl. a Valve) és a szállodai foglalásoknál úgy manipulálják a cégek a lehetőségeket és árakat, hogy a határokon átnyúló versenyszabályok nem érvényesülnek.

A versenyügyi biztos, Margrethe Vestager nyilatkozatában leszögezte: a határokon átnyúló e-kereskedelem és a szolgáltatások megjelenése azt kell hogy szolgálja, hogy a fogyasztók szélesebb körből választhassanak, élvezzék a nagyobb választék kínálta előnyöket. Ám azt tapasztalták, hogy a vállalatok különféle korlátozásokat vezetnek be – megsértve a versenyügyi előírásokat –, és ezzel épp a belső verseny által kínált előnyökből zárják ki az ügyfeleket.

Vestager egy már rég húzódó konfliktusra reagált, melynek hatásait nap mint nap tapasztalni: az egyes cégek az unió területén különböző korlátozásokat állítanak fel: ennek legegyszerűbb módja, hogy az offline vagy online szolgáltatás igénybevételének feltételei függenek attól, hogy a fogyasztó mely állam polgára, hol él. A biztos szerint ez szembemegy az uniós egységes digitális piac kialakításának elvárásával, és így az EU-t versenyhátrányba hozza azokkal a nagy régiókkal szemben, ahol sok százmilliós egységes piacok léteznek. Amennyiben az EU nem akar végleg kiszorulni a világpiaci versenyből – írják –, mindent meg kell tenni az egységes digitális piac létrehozásáért – ennek szabályozási feltételei már rég adottak, de be is kell ezeket tartani.

A három konkrét vizsgálat arra irányul, hogy egyes területeken léteznek-e, és ha igen, hogyan, azok a megkülönböztetések, melyek szerint más és más árakat fizetnek a fogyasztók az alapján, hogy hol élnek.

Azóta történt

Előzmények