Nagy baj lehet az Apple legutóbbi húzásából

Az Apple már az indulása előtt blokkolta az Epic alkalmazásboltját, de az EU és Thierry Breton azonnali vizsgálatot kezd, és felhívja a kapuőrök figyelmét, hogy ne hallgattassák el a fejlesztőket.

Nagyon hosszú ideje már annak, hogy az Apple és az Epic Games egymással csatáznak, a napokban pedig óriási felháborodást okozott, amikor az Apple már az indulása előtt elkaszálta az Epic Games iPhone-okra és iPadekre tervezett alkalmazásboltját.

Ennek indítása a DMA miatt vált lehetővé az EU-ban, de az alternatívákat az Apple-nek kell engedélyeznie, az Epic megoldását pedig előre letiltották. Az ügyről itt részletesen is beszámoltunk.

Thierry Breton EU-biztos végül figyelmeztette a nagy online platformokat, hogy ne fenyegessék és ne hallgattassák el a fejlesztőket. Elrendelte továbbá az Apple és az Epic ügyének azonnali vizsgálatát.

Breton kritizálta az Apple döntését, szerinte a DMA fényében nincs lehetőség arra, hogy egy kapuőr elhallgattatással fenyegessen fejlesztőket. A Breton által elrendelt vizsgálat előtt az EB már közölte, hogy a DMA keretében magyarázatot vár az Apple-től a történtekre.

Megvizsgálják azt is, hogy az Apple húzásai megfelelnek-e a DSA-nak és a P2B-nek.

Az Apple a bejelentések után megvédte a döntését, és emlékeztetett, hogy az Epic szerződésszegései miatt a bíróságok úgy döntöttek, hogy az Apple-nek joga van minden Epic-fiókot vagy a céghez kapcsolódó megoldást felmondani, bármikor, a cég saját döntése alapján. Emlékeztettek, hogy az Epic múltbeli és jelenlegi viselkedésének fényében úgy döntöttek, gyakorolják ezt a jogukat.

A DMA és a DSA miatt egyébként vizsgálatok tucatjai indulnak majd el az EU-ban, pedig így is minden nagy tech cégre rengeteg ügy és lehetséges óriásbírság jutott eddig is (beleértve az Apple-t is).

Azóta történt

Előzmények