Meghátrált az Apple, jöhet az Epic és a Fortnite az EU-ba

Az európai hatóságok nyomása miatt az Apple meggondolta magát, mégis utat enged az Epicnek és a Fortnite-nak.

Nagy vitát okozott, hogy az Apple már az indulása előtt elkaszálta az Epic riválisnak tekinthető alkalmazásboltját (az előzmények az első cikkünkben olvashatóak) – olyannyira, hogy az EU is sürgős vizsgálatot kezdett, Thierry Breton és a hatóságok is figyelmeztették az Apple-t. Végül nem lett szükség ennek folytatására, a hatóságok nyomása miatt az Apple meghátrált.

Így az Epic méghoz hozhat Európába saját alkalmazásboltot az iPhone és iPad készülékekre.

Breton megelégedésének adott hangot, hogy miután felkeresték az Apple-t, az visszafordította a döntését az Epic kizárásával kapcsolatban. Így Breton szerint már a második napon látható, hogy a DMA konkrét eredményeket hoz.

Míg az Epic az Apple DMA-nak való megfelelési terveit kritizálja, addig a Fortnite továbbra sem elérhető az App Store-ban az USA-ban.

Az Apple számára gondot okoz az App Store üzleti modelljének lassú, de folyamatos fellazulása, eközben az iPhone-eladásokról annyit közölt a cég a befektetőknek, hogy ebben a negyedévben alulmúlják a Wall Street várakozásait.

Az Epic közölte: visszahozzák Európába az Epic Games Store-t és a Fortnite-ot, a mostani pedig erős üzenet a fejlesztőknek, hogy az EB betartatja a DMA-t, és elszámoltatja a kapuőröket.

Az Apple annyit közölt, hogy az Epic embereivel való megbeszélés során a fejlesztő elkötelezte magát a szabályok mellett, az új DMA-irányelveik mellett is. Ennek eredményeképp újra él a korábban blokkolt fejlesztői fiókjuk, és felvették őket az Apple Developer Programba.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények