Beleszólna az európai törvényhozásba a kriptoipar

Több mint 40 kriptocég vezetője fordult az EU-hoz azzal a szándékkal, hogy befolyásolja a helyi törvényhozókat.

Nem titok, hogy a globális pénzügyi hatóságok, az EU, Nagy-Britannia és az USA is nagy erőkkel dolgozik az új törvényeken, amelyek a 2,1 billió dolláros kriptopiacot szabályozzák majd – a részletek azonban régiónként igen eltérőek lehetnek.

Természetesen a kriptoipar nem szeretne túl komoly szankciókat, üzleti szempontból ugyanis előnyös a jelenlegi helyzet, amely a kritikusok szerint a vadnyugatra hasonlít. A lobbi pedig elindult: több mint 40 kriptocég vezetője fordult az EU-hoz azzal a szándékkal, hogy befolyásolják a törvényhozókat.

A kriptocégek el szeretnék érni, hogy az EU ne kötelezze őket a tranzakciók részleteinek közzétételére, továbbá ne szabályozzák olyan szigorúan a gyorsan növekvő, decentralizált pénzügyi platformokat.

Április közepén a kriptocégek 27 EU-s pénzügyminiszternek küldtek levelet: ebben arra kérik őket, hogy gondoskodjanak róla, a szabályozások nem mennek túl a jelenlegi törvényeken, a Pénzügyi Akciócsoportra vonatkozóan.


[+]

Az EU által tervezett tranzakció- és kriptopénzkövetést ellenzi többek között a Coinbase is, de gyakorlatilag egyik érintett sem szeretné gyűjteni és tárolni a kriptopénzes tranzakciók résztvevőinek részletes adatait.

Veszélyben a kriptotulajdonosok?

46 európai kriptoipari vezető szerint az EU tervei minden egyes digitális eszköz tulajdonosát veszélybe sodorják a tranzakció részleteinek és a tárcák címeinek nyilvánosságra hozásával, és így csökkentik a biztonságukat, rontják magánszférájukat.

Az EU MiCA nevű tervezetének első formáját az Európai Parlament nemrég már jóváhagyta, így további tárgyalások jönnek, az EU összes szolgáltatását szabályozzák majd, aminek kriptomegoldásokhoz van köze.

A mostani levélben azt kérik az EU-tól, hagyják ki ebből a decentralizált projekteket, így az összes DeFi-céget, továbbá egyes stablecoinokat is.

A CoinShares szerint Európa olyan összetett kriptoszabályozást készít elő, ami megakadályozná a kriptocégek európai növekedését. A DeFi Technologies pedig szeretné elérni, ha az európai kriptoipar nagyobb hatással lenne az EU-s törvényhozókra.

Előzmények