A legtöbben tavaly vettek először kriptopénzt

Számos régióra igaz, hogy a kriptopénzek tulajdonosai legelőször tavaly vásároltak be a digitális eszközökből.

Az amerikai Gemini kriptotőzsde felmérése szerint az amerikai, latin-amerikai és ázsiai kriptopénz-tulajdonosok nagyjából felére igaz, hogy effajta digitális eszközöket 2021-ben vásároltak először.

A 20 országot érintő kutatás szerint 2021 nagy év volt a kriptopiacnak, sok régióban az infláció hajtotta fel az érdeklődést.

A megkérdezett emberek 41 százaléka rendelkezett valamilyen kriptopénzzel Brazíliában és Indonéziában, az arány az USA-ban és a briteknél 20 és 18 százalék. A tavaly kriptopénzt vásárlók 79 százaléka azt mondta, hogy a vásárlást hosszú távú befektetési céllal eszközölte.

Az infláció a kulcs?

A jelentés szerint azok az emberek, akiknek az országában gyengült a helyi fizetőeszköz, valamint nőtt az infláció, ötször nagyobb valószínűséggel terveznek kriptopénzt vásárolni, hogy védekezzenek az infláció ellen.


[+]

Ennek ellenére az amerikai és európai emberek mindössze 16 és 15 százaléka gondolja úgy, hogy a kriptopénz bármit is érhet az inflációval szemben. Eközben Indiában és Indonéziában ez az arány 64 százalék. Utóbbi két ország fizetőeszköze 17,5 és 50 százalékot gyengült a dollárral szemben (előbbi 5 év alatt, utóbbi 2011 és 2022 között).

Európában az emberek 17 százalékának volt kriptopénze 2021-ben, akinek pedig nincs, azok közül csupán 7 százalék tervezi annak vásárlását a jövőben.

Az elemzők szerint rejtély, hogy a kriptoszektor mennyi új embert nyerhet meg idén, a bizonytalanságon a közelgő szabályozások sem segítenek sokat.

Azóta történt

Előzmények