Az európaiak a rugalmas munkaidőt szeretik

A vállalatok csupán 17 százaléka gondoskodott arról, hogy valamennyi alkalmazottjának biztosítsa a rugalmas munkavégzéshez szükséges feltételeket, miközben az európai munkavállalók 94 százaléka igényelné ezt a lehetőséget. Egy olyan kontinensen, ahol a dolgozók 31 százaléka akár fel is mond, ha munkaadója nem támogatja ezt, egyre növekvő rizikófaktornak tűnik a munkáltatók rugalmas munkavégzés iránti nyitottsága vagy elzárkózása – erre a következtetésre jutott egy kutatás, amely az Avaya megbízásából készült Európában és Oroszországban. A vizsgálat során a rugalmas munkavégzés alatt azt értették, amikor a munkavállalónak nem kötelező kötött időben vagy az irodájában dolgozni, hanem rugalmas a munkaideje és bárhonnan végezheti munkáját.

A kutatásban több mint 3000 európai munkavállalót kérdeztek meg. Az eredmények alapján az Avaya szerint az európai vállalatok ezzel a hozzáállással nem csupán azt kockáztatják, hogy elvesztik versenyhelyzeti előnyüket, de eredményes alkalmazottaikat is elveszíthetik, mivel egy óriási digitális szakadékot hoznak létre a munkavállalók között azáltal, hogy a többségüktől megvonják ezeket a privilégiumokat.

A kutatás végeredménye alapján az európai munkavállalók 78 százaléka fontolóra venné a munkahelyváltást, ha biztosítanák számukra a rugalmas munkavégzést és az ahhoz szükséges technikai eszközöket. A megoldással járó előnyöket nem csupán a családos nők és férfiak igénylik, a megkérdezettek 78 százaléka jelezte, hogy nyugdíjazásuk után szívesen folytatnák a munkát, amennyiben felajánlanák számukra a lehetőséget.

„A digitális szakadék kifejezést eddig abban az esetben használtuk csupán, mikor arról beszéltünk, hogy egyesek számára elérhetőek az új technológiai eszközök, míg mások számára nem” – mondta Dancsi András, az Avaya Magyarország ügyvezető igazgatója. „A kutatás eredményei bizonyítják, hogy egy új digitális szakadék is kialakulóban van: vannak vállalatok, melyek képesek a munkaerő termelékenységét és hatékonyságát fenntartani, sőt növelni azáltal, hogy legjobb munkatársaikat megtartják – míg más vállalatok piaci helyzetüket kockáztatják, mivel nem biztosítják munkavállalóik számára azt a technológiai támogatást, melyre igényt tartanának.”

  • Kapcsolódó cégek:
  • Avaya

Előzmények