Európában jön föl a Windows Phone

Soha nem voltak még ilyen népszerűek a Windows Phone-t futtató okostelefonok Európában – áll Kantar Worldpanel ComTech piackutató tegnap kiadott jelentésében. A kutatás a három nyári hónapban vizsgálta a készülékértékesítést az öt legnagyobb európai piacon (Franciaország, Egyesült Királyság, Németország, Olaszország, Spanyolország), és ebből az derül ki, hogy a Windows Phone 9,2 százalékos eladási részesedést ért el, ez közel a duplája az egy évvel korábbi 5,1 százaléknak.

Mivel a piacvezető rendszerek részesedése is nőtt, a Windows Phone egyrészt a visszaeső BlackBerrytől, illetve az egyéb termékektől vett el területet. Az első még mindig toronymagasan az Android 70,1 százalékkal, majd jön az iOS 16,1 százalékkal.

Windows Phone

A Windows Phone különösen jól teljesített Franciaországban (10,8 százalék) és Nagy-Britanniában (12 százalék), ezekben az országokban gyakorlatilag megduplázódott a részesedése, és mindkét helyen először ért el kétszámjegyű arányt.

A piackutató cég egyik vezetője szerint a főként a Samsung által terített Android valószínűleg elérte a csúcspontot, jelentős mértékben valószínűleg már nem növekszik tovább a részesedése, csökkenés viszont bekövetkezhet. Dominic Sunnebo úgy véli, a WP növekedése mögött az áll, hogy a Nokia a Lumia 520-as, illetve a 620-as modellekkel nagyon pontosan telibe találta a kereskedelmileg két nagyon fontos korosztályt, a 16-24, valamint a 35-49 éveseket, akik igyekeznek egyensúlyt találni a készülék sokoldalúsága, illetve ára között.

A globális piac adatait nézve az látszik, hogy az Apple az Egyesült Államokban továbbra is növekszik, egy év alatt több mint ötszázalékos részesedést hódított el az iOS az Androidtól (33,9/39,3%, illetve 60,7/55,1%), Japánban a két rendszer gyakorlatilag egyenlően osztozik az általuk szinte teljesen lefedett piacon. Az egyre súlyosabb helyzetbe kerülő BlackBerry zuhanása az egész világon folytatódik.

Windows Phone

Azóta történt

  • Szépen jön fel a Windows Phone Európában

    A Kantar Worldpanel legfrissebb jelentése szerint a jelentősebb európai piacokon az újonnan értékesített okostelefonok 10 százaléka a Microsoft operációs rendszerét használja.

Előzmények