Több európai országban is elindulhat az iTunes

Közös akciótervben állapodtak meg a héten néhány, internetes zeneforgalmazásban érdekelt vállalat és közös jogkezelő szervezet képviselői a Neelie Kroes uniós versenypolitikai biztos által elindított szakmai kerekasztal negyedik ülésén. Az Európai Bizottság (EB) már korábban világossá tette, hogy egy olyan páneurópai licencelési rendszert szorgalmaz a szerzői jog által védett tartalmak esetében, amely megszüntetné a jelenlegi széttagoltságot, és ezzel megteremtené a lehetőségét az európai tagországok mindegyikében elérhető, határokon átnyúló internetes boltok beindítása előtt. A most elfogadott tervezet ezt készítheti elő.

A találkozón az Amazon.com, az iTunes Music Store zeneboltot üzemeltető Apple, az EMI, a Universal, a Nokia, valamint a PRS for Music brit, a SACEM francia és a STIM svéd jogkezelő szervezet képviseltette magát. „Az európai fogyasztók jogos igénye az online zenekínálat bővítése. A megbeszélésen az alapelvet definiáló megegyezés valódi előrelépést jelent ebbe az irányba. A piac különböző területeit képviselő szereplőknek most első ízben sikerült közös menetrendet elfogadniuk. Azokat a konkrét lépéseket és kötelezettségvállalásokat is üdvözlöm, amelyek révén szélesebb közönség számára válhatnak elérhetővé a zenék az interneten” – fejezte ki a találkozó után elégedettségét Kroes.

A biztos az ülést a probléma felidézésével nyitotta meg. Ma zenei tartalmaknak azért nem létezik egységes internetes piaca az EU-ban, mivel a szerzőijog-kezelési rendszer országonként széttagolt. Egy páneurópai zeneboltnak például több mint 100 közös jogkezelő szervezettel (ilyen hazánkban egyebek mellett az Artisjus) kellene megállapodnia ahhoz, hogy minden tagállamban elérhető szolgáltatás kínálhasson. A rendszert egyszerűbbé és átláthatóbbá kell tenni.

A felek most abban egyeztek meg, hogy megpróbálnak kialakítani olyan európai licencelési platformokat, melyek több jogkezelő szervezet repertoárját tartalmazzák majd. Egy munkacsoport létrehozásáról is döntés született: ennek a feladata lesz egy, a jogtulajdonosi információk megállapítására és cseréjére vonatkozó közös keretrendszernek a kialakítása. A keretrendszer segíti majd a kereskedőket a jogtulajdonos megtalálásában és a szükséges jogok beszerzésében.

A kerekasztalon az Apple közölte, hogy az erőfeszítéseket látva bízik abban, hogy jövőre további európai országokban indíthatja majd el az iTunes Music Store-t (jelenleg a bolt többek között a volt szocialista blokk országaiban, köztük Magyarországon nem érhető el). Az Amazon.com arról számolt be, hogy ma már mind a 27 EU-tagországba szállít könyveket és DVD-ket is, és szintén elkötelezett az online zeneértékesítés kiterjesztése iránt. A francia SACEM pedig azt ígérte: igyekszik minél több jogkezelő szervezetet megnyerni egy páneurópai zenei repertoár létrehozásának.

Azóta történt

Előzmények