Az illegális letöltők a zeneipar legjobb vásárlói

Nem kell meglepődni azon, hogy egy norvég elemzőcég (a norvég kultuszminiszter az, aki nemrég kijelentette, hogy a szerzői jog radikális átszabására van szükség, s a fájlmegosztás legalizálását javasolta) igyekszik sokkolni a közvéleményt egy jelentéssel, melyben azt állítják, hogy az illegális tartalomletöltésre a P2P-technológiát felhasználó fiatalok számítanak a legális médiakereskedelemben a legjobb, legtöbbet vásárló fogyasztóknak – tudósít az ars technica.

A felmérést, melyről egy norvég lap adott hírt, körülbelül kétezer 15. évét betöltött felhasználó szokásait elemezték. A kutatásból kiderül, hogy a P2P-hálózatokat használó aktív letöltők szívesen vásárolnak legális termékeket is, sőt: a döbbenetes tény az, hogy azok, akik szívesen töltenek le innen-onnan, torrentről stb. tízszer annyi legális terméket (például fizetős letöltés útján) vesznek, mint akik nem használják ki az internet adta lehetőségeket.

Az EMI kiadó norvég képviselője nem ért egyet a jelentés következtetéseivel, mivel úgy véli, ha így lenne, akkor annak meg kellene látszódnia az eladási statisztikákon is, ám ez nem látható. De Bjørn Rogstad – hívja fel rá a figyelmet az ars technica – nem veszi figyelembe, hogy változtak a fogyasztói szokások: például lecsökkent a teljes albumok (mely a CD-k fizikai adottságaiból következik) iránti igény, s az online zeneboltoknak köszönhetően a zene esetében például az egyes dalok letöltése a népszerű, vagyis másképp kell számolni, s a teljes albumok hagyományos értékesítése mára gyakorlatilag nem működtethető, váltani kellene az üzleti modellben. Arról nem is beszélve, hogy a kanadai jogkezelő szövetség 2006-os felmérése kiadói oldalról is elismert két dolgot. Egyrészt, hogy a P2P-hálózatok használata nem az elsődleges oka annak, hogy az emberek kevesebb zenét vesznek legálisan, másrészt pedig ők is azt találták, hogy a nem letöltőkkel szemben a P2P-t használók jelentősen nagyobb mértékben vásárolnak legálisan is.

Azóta történt

Előzmények