Autóhackelőket tartóztattak le az Europol segítségével

Határokon átnyúló bűnözés ellen határokon átnyúló rendőri fellépés.

Az Europol hétfőn jelentette be, hogy az Eurojust, valamint a francia, a spanyol és a lett hatóságok közös akciójában autótolvaj szervezetet számoltak fel.

A vizsgálat és nyomozás szerint a banda tagjai szoftveresen nyitható-zárható, illetve indítható autókat vettek célba, és a programot feltörve lopták el a járműveket.

A három érintett országban az összehangolt akciót október 10-én hajtották végre, a rajtaütés eredményeként 31 gyanúsítottat tartóztattak le, a 22 helyen végzett házkutatások során közel 1,1 millió euró értékben foglaltak le értéktárgyakat.

A tájékoztató szerint a bűnözők két francia autógyártó kulcs nélküli járműveire specializálódtak. A töréshez egy legálisan forgalmazott autódiagnosztikai eszközt használtak fel, ezzel tudták módosítani a kocsik szoftvereit.

A beszámoló alapján erősen valószínűsíthető a „belső ember” is érintett lehet, esetleg olyasvalaki, aki korábban a gyártóknál dolgozhatott, ugyanis a letartóztatottak között szoftverfejlesztők, autó viszonteladók is vannak a konkrét, fizikai lopásokat végrehajtók mellett.

A nyomozást megalapozott gyanú után a francia csendőrség kibervédelmi egysége kezdeményezte, az Europol támogatóként idén márciusban kapcsolódott be, ennek köszönhető az összehangolt nemzetközi fellépés.

Azóta történt

Előzmények