Tiltott chipkereskedelem miatt tartóztattak le egy holland férfit

A gyanú szerint az illető megszegte az uniós szankciós előírásokat.

Az Europol a hétvégén jelentette be, hogy a szervezet gazdasági és pénzügyi bűnmegelőzési központjának (European Financial and Economic Crime Centre) támogatásával a holland hatóságok szeptembe 27-én vették őrizetbe a gyanúsítottat.

A holland adórendőrség (Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst – FIOD) vizsgálata azt állapította meg, hogy az 55 éves férfi orosz partnerekkel folytatott kereskedelmi tevékenységet, és többek között olyan mikrochipeket is szállított cégeknek és szervezeteknek, melyeket katonai célokra is fel lehet használni – ám ezt az európai szankciós rendelkezések megtiltják.

A bejelentés szerint a gyanúsított a szállítási címekkel és útvonalakkal trükközött, hogy elfedje a valódi szállítási célt. A gyanús tranzakciókra egy holland bank figyelt fel, és ők keresték meg az adórendőrséget.

A letartóztatott férfi vagyonát zár alá helyezték az eljárás idejére.

Az egész világon tapasztalható ellátási gondok mellett a háborús körülmények és a kereskedelmi szankciók miatt az orosz fegyvergyártás jelenleg súlyos chiphiánnyal küszködik, számtalan hír érkezett már arról, hogy a gyártók gyakran kénytelenek a civil szférában használt eszközökhöz készített vagy azokból kiszerelt chipeket felhasználni.

Azóta történt

Előzmények