Nagy fogáshoz vezettek az Europol akciói

Az egyik projektben hamis árukat terjesztőket füleltek le, a másikban lopott kártyaadatokkal kereskedőket.

Az Europol tegnap két akciósorozat lezárásáról számolt be: az egyik neve In Our Sites volt, a másiké Carding Action 2021.

A razziával végződött In Our Sites vizsgálat és nyomozás 2021 május elsejétől november 14-ig tartott, 30 ország, köztük Magyarország hatóságai vettek részt benne. Az akciót támogatta az Eurojust, az Interpol, valamint az áruhamisítás ellen küzdő európai szervezet (European Union Intellectual Property Office – EUIPO) által létrehozott speciális Europol-egység (Intellectual Property Crime Coordinated Coalition – IPC3). A művelet célpontjai olyan weboldalak voltak, melyekről tudták vagy gyanították, hogy hamisított árukat kínálnak.

Az In Our Sites akció része volt egy nagyobb, 2014-ben megindított programnak, melyet az egyre nagyobb gondot okozó áruhamisítás ellen indítottak. A szám szerint 12. razzia eredményeképp letartóztattak 12 embert, 2,6 millió euró értékben foglaltak le hamis árukat, elkoboztak mintegy 460 ezer eurónyi készpénzt, közel ötszázezer weboldalt zártak le, és 48 büntetőeljárást indítottak. A lefoglalt hamis áruk között 42 ezer különféle ruházati cikk volt, több mint 181 ezer adag hamis gyógyászati termék, gyógyszer, 11 olyan hamis műalkotás, melyeket árverési oldalakon próbáltak meg értékesíteni, illetve 37 autó és egy motorkerékpár.

A fenti akcióhoz kapcsolódó Carding action 2021 nevű projektet az olasz bűnüldöző szervek irányították az Egyesült Királyság hatóságai és az Europol támogatásával. Az akció célja olyan bűnözők felderítése és elfogása volt, akik a dark weben lopott hitelkártyaadatokkal kereskedtek. A három hónapon át tartó akció során 49 761 lopott kártyaadatot azonosítottak és elemeztek. A nyomozók úgy becsülik, a bűnözők által okozott kár körülbelül 14 millió euróra rúg.

Azóta történt

Előzmények