Vírussal zsarolt – letartóztatták

Igazából semmi különös: egy eset a sok tízezerből, de őt elkapták.

Az Europol ma jelentette be, hogy a román rendőrség az FBI és az Europol európai kiberbűnözési központja (European Cybercrime Centre – EC3) támogatásával craiovai otthonában őrizetbe vett egy román állampolgárt illegális tevékenység miatt.

A 41 éves gyanúsított a vizsgálat szerint nagyvállalatokat támadott meg (nagy valószínűséggel egy bűnözői csoport tagjaként), hogy a feltört informatikai rendszerekből érzékeny adatokhoz jusson.

Egy konkrét esetben valószínűsíthető, hogy ő volt az, aki egy nagy román informatikai vállalat rendszerébe zsarolóvírus telepített, de előtte – a bűnözés e fajtájában jól ismert kettős felhasználás (adatlopás, illetve zsarolás a titkosítás feloldásáért) jegyében – értékes és érzékeny adatokat mentett el magának a kiskereskedelmi, energetikai és közüzemi szervezeteket, cégeket kiszolgáló vállalat rendszeréből. Az ellopott információk többek között az adott cég, valamint külföldi ügyfeleik pénzügyi adatai, az alkalmazottak személyes adatai, illetve bizalmas üzleti és vállalati dokumentumok voltak.

Az adatlopás után kriptovalutában kért zsarolási pénzt a titkosítás feloldásáért, azzal fenyegetőzve, hogy ha nem kapja meg a váltságdíjat, a lopott adatokat kiszivárogtatja.

Előzmények