Szoftverrel előznék meg a hibás akkuk miatti EV-tüzeket

Olyan céget vásárolt a GM, amely szoftverrel érzékelné a korai akkumulátorhibákat, így elkerülhetnék az EV-tüzek nagyját.

A General Motors a napokban jelentette be, hogy felvásárolta az izraeli Algoliont, amely egy olyan szoftveres startup, ami kifejezetten az akkumulátorokban keletkezett problémák érzékelése szakosodott.

A szoftver segítségével a GM időben és költséghatékonyan fedezné fel az akkuhibákat. Mindez kiemelten fontos, ugyanis az autógyártók dollármilliárdokat ölnek az EV-gyártásba és az akkumulátorfejlesztésbe, utóbbi az EV-k árának felét is kiteheti. A cél az, hogy hosszabb ideig szolgáljon ki egy akkupakk egy autót (élettartam és egyszeri töltés terén is).

A hatóságok eközben igyekeznek a szabványokon javítani, azért is, mert a hibás akkucsomagok miatt egyre gyakoribbak az EV-tűzesetek. Az Algolion az EV-akkukezelő rendszerek adataiból azonosítana cellateljesítménybeli anomáliákat, és még időben jelezne, ha tűzeset lehetséges.

A fejlesztések az akkuszektort általánosságban is segíthetik majd, ez pedig azért fontos, mert rengeteg eszközbe, járműbe kerül ilyen energiaforrás. Sok cég és befektető elektromos légitaxis világforradalmat is remél. Az Eve Air Mobility ennek kapcsán jelezte, a világban sehol nem áll készen az áramhálózat arra, hogy elterjedjenek a repülő autók, légitaxik (sokak szerint pedig az EV-forradalomra sem).

Azóta történt

Előzmények