Szigorítani kellene a Facebook doxxolási szabályait

Az otthoni címek megosztásával kapcsolatos szabályok módosítását sürgeti a platform felügyelőbizottsága.

A Facebook felügyelőbizottsága a napokban azt közölte, hogy a platformnak nem lenne szabad lehetővé tenni az emberek otthoni címeinek megosztását, még akkor sem, ha az információ esetleg nyilvánosan elérhető.

Kommunikációs csatorna létrehozását is javasolják, amin keresztül a doxxing-áldozatok elmagyarázhatnák az ügyeiket a Metának. A doxxolás keretében kiadott privát címek, telefonszámok ugyanis zaklatáshoz és egyéb visszaélésekhez vezetnek. Az effajta tevékenység áldozata lett az utóbbi időben sok híresség is, többek között J.K. Rowling.

A felügyelőbizottság szerint a Metának akkor sem szabadna engedélyeznie címek megosztását, ha azokat ilyen-olyan forrásból meg lehet online találni. A kivételeket következetesen kell alkalmazni, például akkor, ha a hír témája egy ingatlan – de csak akkor, ha nem a lakója ellen akar valaki tüntetést szervezni.

A Facebooknak elvileg 60 napon belül kellene reagálnia a függetlennek mondott felügyelőbizottság javaslatára. A felügyelőbizottság a Meta tartalmi döntéseit eddig 22 esetből 17-szer felülbírálta.

Előzmények