Buborékot épít a metaverzumba a Facebook EU-s leállításával fenyegetőző Meta

Még be sem indult a metaverzumos őrület, máris erőszakhullám lephette el – ezért zaklatás elleni buborékot épít bele a Meta, amely a Facebook EU-s leállítását is kilátásba helyezte.

A múlt héten minden téren nyilvánvalóvá vált, hogy hatalmas veszteségek mellett is megpróbálja a Facebookot birtokló Meta elérni azt, hogy minél többen használják majd a metaverzumot (munkához, játékhoz, szórakozáshoz), és tekintsenek arra a mobilinternet utódjaként.

Mark Zuckerberg tervei ugyanakkor nehezen indulnak, az utóbbi napokban egyre szaporodnak azok a jelentések, amelyek szerint súlyos erőszakhullám sújtja a metaverzumba belépő nőket, akiket van, hogy csoportosan erőszakolnak meg a többiek a virtuális térben. Miközben a cikkek olyan szakembereket szólaltatnak meg, akik szerint az ilyen erőszak éppen olyan súlyos hatást gyakorolhat elszenvedőjére, mint a fizikai, addig a Meta igyekszik tüzet oltani.


[+]

Ezért bevezetett a virtuális közösségi platformjára egy zaklatás elleni eszközt, ami segít a személyes virtuális tér fenntartásában, az erőszakos cselekedetek és szexuális zaklatások fényében.

A személyes határt biztosító eszköz 1,2 méteres teret garantál a virtuális avatarok között a Horizon Worlds és Horizon Venues appokon belül. A cég szerint így elkerülhetőek az akaratlan interakciók.

A politikusok és a hatóságok egyre nagyobb nyomást gyakorolnak a Metára a problémás tartalmak és visszaélések miatt. A metaverzumban úgy próbálnák ezt megfékezni a cégnél, hogy a mostani, zaklatás elleni buborékot bármikor aktiválhatja a felhasználó, ha fenyegetve érzi magát. Továbbá ha valaki megsérti más avatarjának személyes terét, akkor a zaklató virtuális kezei eltűnnek. A cég szerint ez segít majd viselkedési normákat kialakítani. További intézkedéseket tesztelnek azonban, hogy virtuális életükben biztonságosabban érezzék magukat az emberek. Akár a személyes buborék mérete is állítható lenne.


[+]

Persze a téma felfogásától és személyes nézetektől függően egyesek ezt az egészet egy rossz viccként is értékelhetik – a különböző platformokon sokan fejezik ki ellenszenvüket a metaverzummal kapcsolatban.

A Meta részvényárfolyama a múlt héten 26 százalékot zuhant, ami a legnagyobb egynapos csökkenés volt piaci érték tekintetében, amit amerikai cég elszenvedett (ennek okairól itt bővebben is beszámoltunk).

Leáll Európában a Facebook és az Instagram?

Egy tőzsdefelügyelethez benyújtott Meta-jelentésben a vállalat egyébként érdekes kijelentést tett. Egy új EU-törvény kötelezi a cégeket, hogy az EU-n belül gyűjtsék a felhasználói adatokat, és itt is dolgozzák fel azokat. A Facebook és az Instagram esetében ez az USA-ban is történik jelenleg, ami alapvető fontosságú a célzott reklámok és a közösségi platformon működő cégek számára.

A Meta szerint amennyiben nem tudnak eleget tenni az új EU-szabályozásoknak, akkor egyszerűen leállítják a régióban a Facebook és az Instagram szolgáltatásokat. A Meta szerint ez rengeteg EU-s céget hozna hátrányos helyzetbe, hiszen sokan építenek a Meta szolgáltatásaira és reklámjaira.

Azóta történt

Előzmények