Eljárás indult a Facebook ellen a rasszista bejegyzések miatt

Az IT café is beszámolt arról korábban, hogy Németországban politikai és társadalmi nyomásra több hivatalosság is felszólította a Facebookot arra, hogy a különösen a menekültválság óta megszaporodott számú szélsőséges tartalmú megjegyzéseket hatékonyan szűrje, törölje. A Facebook erre válaszul lépéseket tett, ám az igazságügyi miniszter ezt kevesellte, és úgy tűnik, valóban elégedetlen, mivel ma Hamburgban bejelentették, hogy vizsgálatot indítanak az ügyben a Facebook európai vezetője ellen.

Az amerikai cég Észak-, Közép- és Kelet-Európáért felelős vezetője, a bázisát szintén Hamburgban fenntartó Martin Ott áll a vizsgálat középpontjában, mint fő felelős. Ugyanakkor az ügyészség azt is közölte, hogy még épp csak megindították az eljárást, e tényen kívül semmit sem lehet felelősen kijelentetni. Azt viszont érdemes tudni, hogy az ügyészek a múlt hónapban már hasonló vizsgálatot indítottak a Facebook három menedzsere ellen, akiket szintén azzal vádoltak meg, hogy nem léptek fel elég hatékonyan a német oldalukon a gyűlöletbeszéd ellen.

A Facebook hivatalosan nem akarta kommentálni a vizsgálatot, de annyit közöltek, hogy a vádak alap nélküliek, és a vállalat vagy alkalmazottai nem sértették meg Németország vonatkozó törvényeit.

Azóta történt

Előzmények