Megtámadták a Facebook hamburgi irodáját

A német rendőrség vasárnap közölte, hogy vandál támadás érte a Facebook hamburgi irodájának egyik épületét, az ismeretlenek üvegeket zúztak össze, illetve festékszóróval felírták az egyik falra, hogy „Facebook dislike”. Az éjszakai akciót egy 15-20 fős, fekete ruhát és maszkot viselő csoport hajtotta végre, a rendőrség nyomoz az ügyben.

A Facebook szóvivője közölte, hogy a támadás során senki nem sérült meg, de egyébként nem kívánta kommentálni a történteket, így arra sem tett kísérletet, hogy a lehetséges okokról nyilatkozzon.

Ahogy korábban az IT café is beszámolt róla, Németországban vizsgálat folyik a Facebook egyik európai vezetője, a bázisát Hamburgban felállító Martin Ott ellen, mivel a politikusok és német hírességek elégedetlenek azzal, ahogy a közösségi oldal a gyűlöletkeltő, rasszista bejegyzéseket kezeli. Azt nem tudni, hogy a mostani támadás összefüggésben áll-e ezzel a vizsgálattal.

Kritikát egyébként máshol is kapott a közösségi oldal működése a hétvégén. Anne Appelbaum a The Washington Post vélemény rovatában arról írt, hogy Mark Zuckerbergnek jótékonykodás helyett inkább arra kellene költenie a pénzét, hogy helyrehozza azt a kárt, amit a Facebook a demokráciának okoz. Appelbaum úgy véli, hogy a demagógia és a hibás, téves, szándékosan rosszindulatú információk mind azokban az országokban, ahol gyenge a sajtó ellenőrző ereje, mind azokban, ahol hagyományosan erős, hatalmas kárt okoznak, és ez ellen a Facebooknak minden erejével fel kellene lépnie.

Azóta történt

Előzmények