A Facebook mint válóok

Válóperekre specializálódott brit ügyvédek szerint az olyan közösségi oldalak viharos sikere (Nagy-Britanniában körülbelül 14 millióan használják rendszeresen ezeket a szolgáltatásokat), mint a Facebook vagy a Bebo, egyre komolyabb mértékben szerepet játszik a házasságok felbontásában – tudósít a telegraph.co.uk. A gyanakvó hitvesek mind gyakrabban kutakodnak ezeken a weboldalakon, hogy bizonyítékot szerezzenek párjuk flörtjeivel (esetleg félrelépéseivel) kapcsolatban.

A válásra szakosodott ügyvédi iroda, a Divorce-Online igazgatója, Mark Keenan azt nyilatkozta a lapnak, hogy a válókeresetek mintegy ötödénél nyújtanak be hűtlenségi bizonyítékként olyasmit, ami a Facebookhoz kötődik: chatek, e-mailek tanúsítják, hogy az egyik fél nem megfelelően viselkedett. Az igen nagy számú adat összegyűjtését jelentősen megkönnyíti, hogy már számtalan olyan cég működik, akik szolgáltatásként kínálják a férj/feleség online tevékenységének követését, lenyomozását. Tavaly megtörtént már egy olyan eset is, amikor egy nő azért vált el férjétől, mert az egy virtuális nővel (vagyis olyasvalakivel, akivel személyesen soha nem találkozott) csalta meg, s ilyen eset már a Second Life kapcsán is történt: akkor egy férj avatarja „együtt aludt” egy nő avatarjával, s ez volt a válás oka.

Azóta történt

  • A Facebook letiltja a profilmegsemmisítő oldalakat

    A közösségi oldal szerint a „webkettes öngyilkosságot” kínáló szolgáltatások megsértik a felhasználási feltételeket.

  • Ostoba vagyok, rabolj ki!

    A közösségi oldalak felelőtlen felhasználóit állítja pellengére egy pimasz weboldal. Nem biztos, hogy okos dolog megosztani a világgal, mikor üres éppen a lakás.

  • Ne kattintson ész nélkül!

    Egy új kutatás eredménye szerint a Facebook felhasználóinak 35 százaléka simán áldozatul eshet adathalász-támadásoknak.

Előzmények