Letiltották a jogászokat a közösségi oldalakról


(Infobulvár) Az USA Florida államában az igazságügyi etikával foglalkozó tanácsadó testület megtiltotta az államban dolgozó ügyvédeknek és bíróknak, hogy a Facebookot vagy más közösségi oldalt arra használjanak, hogy egymást bejelölgetve kapcsolati hálókat építsenek.

A már régóta érő határozatra számítani lehetett, mivel korábban  többen is jelezték gondjaikat, majd egy novemberi határozatban meg is fogalmazták, hogy a jogászok kapcsolati hálója információkat szolgáltathat ki, mellyel vissza lehet élni, emellett sérti azt az elvárást, hogy a bíróknak mindenképp pártatlanoknak kell látszaniuk. Elképzelhető indoklás: egy adott ügyben tárgyaló bíró facebookos „barátait” igyekeznek megkörnyékezni, vagy pedig – súlyosabb esetben – kétségeket támaszthat, ha az adott ügyet tárgyaló bíró és ügyész/ügyvéd „haverok” a Facebookon. Valójában azonban az volt a döntés hátterében, hogy az igazságügyi szakmán belül zajló választásokon a jelöltek és híveik kampányra használhatják fel a Facebookot vagy más közösségi oldalt.

A határozatot igen sokan bírálták, mivel álszentnek és túlérzékenynek találták, de a szavazás során ez a vélemény kisebbségben maradt. Ugyanakkor igen jellemző egy megkérdezett, felelős bíró kijelentése (ő 69 bírótársának küldte ki a határozatot): „A barátaimat telefonon szoktam keresni”.

Azóta történt

Előzmények