Fájlcserejövő: vigyázó szemünk Párizson

Két parlamenti bizottság előtt is számot kell adnia a francia kultuszminiszternek, Renaud Donnedieu de Vabres-nak a december végén a francia nemzetgyűlés által elfogadott fájlcseretörvényről. A minisztert a kulturális ügyekért felelős bizottság és a gazdasági bizottság is meg szeretné hallgatni. Nem csoda: a törvénytervezet egy egész iparág jövőjéről dönthet – nemcsak Franciaországban.

Mint arról beszámoltunk, december 22-én a francia alsóház arról döntött 30-28 arányban, hogy a szerzői jogok tulajdonosai a jövőben "nem tilthatnák meg a művek reprodukálását, amennyiben az valamely online kommunikációs csatornán valósul meg, valamint a felhasználás célja magánjellegű és közvetve sem szolgál anyagi haszonszerzést". Ennek ellentételezéseként egy az üres adathordozók árába épített kompenzációs díjhoz hasonló összeget szednének az internetszolgáltatóktól. A tervek szerint 7 eurós összegért cserében tehát a magáncélú fájlcsere legális lenne.

Kell-e mondanunk, a számos fogyasztói érdekvédő csoport által is támogatott törvényjavaslatot azonnal hangosan bírálta az összes nagyobb kiadóvállalat, illetve hanglemez- vagy filmgyártói szövetség. "Ha a javaslat törvényerőre emelkedne, az világszerte hatással lenne a filmgyártásra" – mondta Geraldine Moloney, az Európai Mozgókép Szövetség szóvivője. "De nem fog, mert az egész iparág megmozdult és összefog ellene."

A világméretű hatást minden bizonnyal pontosan látják a kiadók, kérdés, hogy a törvényhozásban is kellő súllyal tudják-e majd képviselni az érdekeiket. A legkomolyabb érv, amely a kiadói lobbi sikere mellett szól, az, hogy a törvénytervezet jelen formájában számos ponton ellentétes az Európai Unió szellemi tulajdon védelmére vonatkozó direktíváival. De ne feledjük, a történelem során indult már el Franciaországból olyan folyamat, amely hatással volt egész Európára...

Azóta történt

  • MPAA: Perelünk, amíg csak létezünk

    <em>Az amerikai filmgyártók szövetsége már nemcsak a p2p-hálózatokat perli, hanem a rájuk mutató keresőoldalakat és hírcsoportokat is.</em>

  • Te véded, én másolom

    Másolásvédelem: imádjuk utálni. Összeállításunkban ezúttal jogi szempontból vizsgáltuk a DRM- megoldásokat.

  • Tisztázzuk: nem letöltés - fájlcsere!

    Egy félrefogalmazott sajtóközlemény miatt a magyar média legális letöltésekről beszél. Tessék mondani, ebben mi lenne az újdonság?

Előzmények