Az SZDSZ legalizálná a fájlcserét

Legalizálná a fájlcserét a Szabad Demokraták Szövetsége – írja az Origo. Az internetes lap beszámolója szerint Kovács Kálmán, az informatikai tárca SZDSZ-es vezetője és John Emese, az Új Generáció ügyvivője ma sajtótájékoztatón ismertette a párt ezzel kapcsolatos terveit. Mint elmondták: párbeszédet kezdeményeznek a jogtulajdonosok, a fogyasztók és más szakmai szervezetek bevonásával arról, hogy miképpen legalizálható az internetes fájlcsere.

Kovács úgy véli, hogy a jogi szabályozás elmaradt a technika fejlődése mögött, de ezért nem kriminalizálható a fiatalok egy jelentős hányada. A miniszter által ismertetett adatok szerint a magyar fiatalok 40 százaléka rendszeresen tölt le zenét az internetről. Kovács a francia példára hivatkozott, ahol a parlament elé került a fájlcsere átalánydíjas ellentételezésének lehetősége.

Az Origo beszámolója szerint a pártnak ma még nincs konkrét megoldási javaslata a jogtulajdonosok kompenzálására. Kovács szerint a bevételek származhatnak majd egy szolgáltatás – például internet-előfizetés – árához csapott jogdíjból, de a digitális jogkezelő rendszer (DRM) által nyilvántartott adatok alapján is kikalkulálható lenne az összeg. A kezdeményezés sikere magával vonhatja a szerzői jogi törvény módosítását is.

Azóta történt

Előzmények