Félmillió felett az ADSL-előfizetések száma

Júliusban 8,5 ezerrel, 3,38 millióra csökkent a bekapcsolt vezetékes telefonvonalak száma – áll a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) ma kiadott gyorsjelentésében. Az öt egykori monopolszolgáltató, az Emitel, a Hungarotel, az Invitel, a Magyar Telekom és a Monortel mellett a vezető alternatív szolgáltatók (PanTel, Tele2, GTS Datanet, eTel) és a legnagyobb kábeltelevíziós társaságok (UPC, T-Kábel, Fibernet, EMKTV) adatközlésére épülő jelentés szerint a háztartások vezetékestelefon-ellátottságának aránya egy hónap alatt 67,30 százalékról 67,09 százalékra csökkent.

A kezdeményezett hívások időtartama júliusban 690 millió perc volt (júniusban 737 millió). Az egy fővonalra jutó kezdeményezett hívások átlagos időtartama a júniusi 217,3 percről 203,8 percre, a kezdeményezett hívások átlagos hossza pedig 3,20 percről 3,15 percre csökkent.

Júliusban a kezdeményezett hívások 14,97 százalékánál vették igénybe az előfizetők a közvetítőválasztást, és közel 90 millió percet telefonáltak ilyen módon. Egy hónappal korábban a közvetítőválasztásos hívások hossza 98 millió perc volt, ami az összes hívás 13,32 százalékát tette ki.

Az ADSL-hozzáférések száma júliusban 3,05 százalékkal, 485 ezerről 500 ezer fölé emelkedett.

Júliusban az előfizetők 4359 földrajzi számot hordoztak, így a hónap végére a 2004 januárja óta összesen hordozott vezetékes számok száma 152 034-re nőtt – áll a jelentésben.

Azóta történt

Előzmények

  • Kevesebb vezetékes telefon, több ADSL

    A vezetékes telefonon beszélők száma tovább csökken; sem az internetes hangátviteli csatornák, sem a közvetítőválasztás nem állítja meg az apadást.

  • Tovább bővülhet az ADSL-piac

    Az NHH jelentősen csökkenti a Hungarotel hurokátengedési díjait is, ami segíti az alternatív szolgáltatókat.