Tovább bővülhet az ADSL-piac

Egy hónappal azután, hogy júliusban elkészítette az Emitel, az Invitel, a Magyar Telekom és a Monortel hurokátengedési referenciaajánlatára vonatkozó tervezetét, a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) most a Hungarotelnek is előírta, hogy jelentősen csökkentenie kell a hurokátengedés egyszeri és havi díjait. A hatóság azt várja, hogy a határozat szeptemberre várható életbelépése után a Hungarotel területén is erősödhet a verseny az internetszolgáltatók között.

A hurokátengedési referenciaajánlat (RUO) a jelentős piaci előnnyel rendelkező (JPE) szolgáltatók azon havi és egyszeri nagykereskedelmi díjait, illetve szolgáltatásnyújtási feltételeit tartalmazza, amelyeken a jogosult szolgáltatók igénybe vehetik a hurokátengedést és a helyi bitfolyam-szolgáltatást. Ezek a nagykereskedelmi szolgáltatások a helyi hálózattal nem rendelkező kisebb szolgáltatók számára teszik lehetővé az ADSL-szolgáltatások nyújtását.

A hurokátengedés lehetővé teszi, hogy az alternatív szolgáltatók akár teljes egészében átvegyék az előfizetőt a kötelezett szolgáltatótól, így lehetővé válik, hogy a fogyasztónak ne kelljen az alternatívok szolgáltatásainak igénybevétele mellett valamelyik JPE szolgáltatóval is szerződéses kapcsolatban állnia. Az NHH azt várja, hogy a mostani döntés nyomán a szolgáltatók egyre több, részleges vagy teljes hurokátengedésen alapuló ajánlattal jelennek meg, bővítve ezzel a fogyasztók által igénybe vehető szolgáltatások körét.

A határozattervezeteket az érintett szolgáltatók véleményezhetik majd, a végleges RUO határozatok várhatóan augusztus végén, szeptember elején jelenhetnek meg.

Azóta történt

Előzmények