A Microsoft megveszi a Nokia telefongyártó üzletágát

Az elmúlt fél-egy év során nagyon sok alkalommal röppent fel a pletyka, hogy a Microsoft felvásárolja a Nokiát, vagy legalábbis a telefongyártó üzletágat, de valószínűleg nem sokan gondolták, hogy a Microsoft jelenlegi helyzetében – a szervezet radikális átalakítása, Steve Ballmer lemondása – válik valósággá az eddigi pletyka. A Microsoft összesen 5,44 milliárd euró (7,2 milliárd dollár) készpénzért jut hozzá a Nokia Devices & Services üzletágához, licenceihez, gyáraihoz, és mintegy 32 ezer alkalmazottjához. Az összeg meglehetősen barátinak tűnik annak fényében, hogy a redmondi vállalat két évvel ezelőtt 8,5 milliárd dollárért vette meg a Skype-ot. A két cég közleménye szerint a felvásárlási folyamat 2014 tavaszára fog lezárulni.

Jó kérdés, hogy az üzlet miért éppen most jött létre, amikor a Nokia látszólag kezdett magára találni, és a Lumiák az elmúlt negyedévek során egyre jobban és jobban szerepeltek a piacon. Valószínű, hogy a finn vállalat pénzügyi helyzete mégsem volt elég stabil ahhoz, hogy át tudja vészelni ezt a kritikus időszakot, erre utal az is, hogy a tranzakció teljes egészében készpénzes, valamint a Microsoft egy azonnali, másfél milliárd dolláros “előleget” ad a Nokiának még a felvásárlási folyamat teljes lezárása előtt. A másik okot a Microsoft oldalán kell keresni: a cég szerint a Windows Phone alapú telefonok jelenlegi forgalma mellett csak épp, hogy megéri jelen lenni az okostelefon-piacon, a Microsoftnak mindössze 10 dollár licencbevétele van mindegy eladott Windows Phone-os telefon után. A teljes tervezési és gyártási folyamat saját kézbe vételével viszont számításaik szerint ez akár 40 dollárra is felmehet, de ez nem jelenti azt, hogy a Windows Phone ezentúl busás hasznot fog hozni a konyhára, ugyanis csak a nullszaldós eredmény eléréséhez úgy évi 50 milliós eladást kell produkálniuk, ez pedig a Microsoft szerint még legalább 2-3 évbe telik. Ne felejtsük el azonban, hogy a Microsoft nem csak az okostelefonokat, hanem a hagyományos mobiltelefonokat is megörökölte, ezekből pedig még mindig több tízmillió fogy negyedévente. Jó kérdés, hogy ennek a termékvonalnak mi lesz a sorsa, hiszen hosszú távon valószínűleg nem hozhat túl sok hasznot az új tulajnak. Ami a névhasználatot illeti, a Nokia feliratot már csak az éppen futó modelleken láthatjuk, a jövőben érkező újdonságok már a Microsoft neve alatt fognak futni.

A Nokiánál csak a Nokia Solutions and Networks, az Advanced Technologies és a Here marad, így a Microsoft az üzlet keretében gyakorlatilag mindenhez hozzájut, amivel versenyképes szereplővé léphet elő az okostelefon-piacon. A munkavállalói létszámot érintő esetleges átszervezésekről egyelőre még nem érkezett információ.

Az üzlet egyik érdekessége, hogy Stephen Elop, a Nokia eddigi vezérigazgatója lemond a cégben betöltött posztjáról, és visszakerül előző munkaadója – azaz a Microsoft – felsővezetői körébe, a hardverfejlesztésért- és gyártásért felelős vezetőként. Elopot egyébként sokan Steve Ballmer lehetséges utódaként is emlegetik. Az átmeneti időszakban a Nokia elnök-vezérigazgatója Risto Siilasmaa lesz, aki eddig az igazgatótanácsban dolgozott.

A Microsoft állítása szerint viszonyuk a többi OEM partnerükkel a felvásárlás ellenére nem fog változni, és a jövőben is az eddigihez hasonló, magas színvonalú kapcsolatot fognak ápolni velük.

Azóta történt

Előzmények