Fizetne-e egy környezetbarát számítógépért?

Egy, a Greenpeace megbízásából a brit Ipsos-Mori közvélemény-kutató által készített felmérés szerint az emberek java része hajlandó lenne – esetenként jelentékeny összeggel – többet fizetni olyan számítógépekért, amelyek kevesebb környezetkárosító anyagot tartalmaznak. A többség továbbá úgy véli: a gyártók felelőssége az elektronikai hulladék megfelelő kezelése és hasznosítása is.

A kilenc országban végzett vizsgálat eredménye szerint a PC-használók kétharmada fizetne többet a környezetbarát számítógépekért. Hogy mennyivel, az országonként változó. A németeknek legfeljebb 59 dollár pluszt ér meg a zöld PC, de a britek 118, a kínaiak pedig 199 dollár többletet is fizetnének – állítja a Greenpeace. Nem kis meglepetésre a mexikóiak viselik leginkább a szívükön a környezetvédelmet: ők akár 229 dollárnyi pluszt is kiadnának egy környezetbarát gépért.


Nyomtatott áramkörök lerakata Kínában (Fotó: Greenpeace)

A jelentés közzétételére nem sokkal azt követően került sor, hogy a Dell bejelentette: 2009-ig a műanyagok lángállóságának növelésére használt brómvegyületeket és a PVC-t száműzi a számítógépeiből. Az előbbi környezetkárosító hatása még nem teljesen feltárt, de a vegyület felhalmozódik a zsírszövetetekben és károsíthatja az idegrendszert, míg az utóbbi égetésekor rendkívül mérgező dioxin szabadul fel.

A Greenpeace egyébként osztályozza is az informatikai vállalatokat aszerint, hogy mennyire elkötelezettek a környezetvédelem iránt. A nemzetközi szervezet szerint a Dell mellett a Hewlett-Packard, a Samsung és az LG is többet tesz a veszélyes anyagok visszaszorításáért annál, amit a törvények megkövetelnek, míg az Acer, az Apple, a Fujitsu Siemens, az IBM, a Lenovo és a Toshiba éppen csak a törvényi minimumot teljesítik.

Azóta történt

Előzmények