Folytatódik a harc a kiberbűnözők ellen

Az online bűnözés elleni küzdelem egyik lépéseként az Europol (Európai Rendőrségi Hivatal) mintegy 80 millió forintnak megfelelő összegből egy új riasztórendszer kiépítését tervezi. Ez a projekt része az Európai Bizottság (EB) azon stratégiájának, amely alapján igyekeznek javítani az együttműködést az EU-tagállamok bűnüldöző hatóságai között. A kiberbűnözés elleni együttműködési megállapodást az EB tagjai egyébként még 2001 novemberében írták alá Budapesten.  

A rendszer maga egy adatbázishoz hasonló, amelybe az internetes bűnözéssel kapcsolatos feljelentések futnak be az összes EU-tagállam illetékes hatóságaitól. A nyomozók a dokumentumok alapján közös nyomozócsoportot állíthatnak fel, „kiberőrjáratokat” tarthatnak, amelyek során könnyebben fedezhetnek fel illegális cselekményeket és nyomozhatnak azok után. A célszemély azonosítását követően a rendőrök akár a gyanúsítottak merevlemezét is átvizsgálhatják az interneten keresztül.  

„Stratégiánk erősíteni fogja az együttműködést, és segíteni az információk cseréjét a tagállamok között” – elemelte ki Jacques Barrot, az Európai Bizottság alelnöke a rendszer fontosságát. „A kiberbűnözés elleni harcban minden közreműködőnek el kell köteleznie magát a stratégia végrehajtása mellett. Készen állunk rá, hogy anyagilag is támogassuk a hatóságokat törekvéseikben” – fűzte hozzá.

Azóta történt

  • Több cloud, nagyobb veszély

    A blogok, fórumok és társasági oldalak egyre növekvő veszélyeknek vannak kitéve, állítják a szakértők.

Előzmények