Létszámstop a Foxconn-nál, csökkennek az Apple megrendelések?

Iparági forrásokra hivatkozva írta meg tegnap a Financial Times, hogy Kína legnagyobb magánkézben levő cége – egyben a világ első számú elektronikai bérgyártója (EMS) – létszámstopot rendelt el legtöbb kínai gyárában. Ez az első országos méretű toborzási szünet a gyártónál 2009 óta, amikor a gazdasági válság, partnereire gyakorolt hatásai miatt csökkentette termelését.

A FT értesülései szerint a Foxconn személyügyi osztályán dolgozók, valamint helyi önkormányzati tisztviselők és külsős toborzócégek is kaptak egy levelet, melyben a cég vezetése arra kérte őket, a lecsökkent iPhone 5 megrendelések miatt legalább március végéig álljanak le a felvétellel. Egy külsős toborzó – akire a cikk csak Mr. Zhangként hivatkozik – szerint a Foxconn munkaerőigénye a 2009-eshez hasonló szintre süllyedt. Becslések szerint akkor mintegy 800 000-en dolgoztak a Foxconn-nál, ami 1,2 millióra emelkedett az iPhone 5 gyártásának elindítására.

„Jelenleg egyik kínai gyárunkban sincs felvétel” – nyilatkozta Liu Kun, a cég shenzeni telephelyének szóvivője.

A Foxconn cáfol

„A kínai újévi szabadságot követően az előző évekhez képest példátlanul sokan tértek vissza dolgozni, ezért vállalatunk ideiglenesen lassítja a toborzás ütemét” – áll a bérgyártó nyilatkozatában. „Döntésünk nem köthető egyik vevőnkhöz sem, és minden ilyen irányú spekuláció hamis és pontatlan”.

Kínában az újévi szabadságot követően hagyományosan nagy a munkaerő lemorzsolódása, általában a dolgozók alig 70-80 százaléka tér vissza munkahelyére, ami a nem ritkán 200 000 főt alkalmazó Foxconn gyárak (Shenzen, Zhengzhou) esetében 40-60 ezer ember is lehet. Az idei számok a kínai gyárakból származó információk és az RBC Capital egyik elemzője szerint sokkal kedvezőbbek – a munkások mintegy 90%-a vehette fel újra a munkát. Ugyanakkor egy, a Foxconn taiyuani gyárában dolgozó személyügyes szerint dolgozói állományuk egyharmada nem tért vissza az újévi ünnepségeket követően.

Nem csak az Apple lehet az oka

Az Apple részvényei a riport megjelenését követően közel 2,5%-ot veszítettek értékükből, jelenleg 446 dollár környékén kereskednek velük, ami 35%-kal kevesebb, mint a tavaly szeptemberi 705 dolláros rekordár. Az iPhone, MacBook és iPad eladások az elmúlt hónapokban elmaradtak a várakozásoktól, és a Samsung nagyon erős konkurenciát állít Android alapú okostelefonjaival a bevétele felét az iPhone-ból szerző Apple-nek.

Az Apple egyelőre nem kommentálta a híreket, de Tim Cook januárban egy konferenciahívás alkalmával óva intette a befektetőket attól, hogy messzemenő következtetéseket vonjanak le a cég beszállítói láncával kapcsolatos történésekből, mert az „nagyon komplex”.

Persze könnyen lehet, hogy a magasabb munkafelvételi arány mellett nem az Apple megrendelések csökkenése áll az ügy hátterében. A Hewlett-Packard is csökkentette PC megrendeléseit, és egyes hírek szerint a Foxconn a robotizált gyártásra való átállást készíti elő.

Azóta történt

Előzmények