Franciaország 2010-re széles sávú netet ad minden polgárának


Lehetne gyorsabb?

Franciaország kormánya komoly lépésre szánta el magát: az illetékes minisztérium csütörtökön jelentette be, hogy hamarosan kiküldenek egy felhívást minden francia távközlési szolgáltatónak, melyben azt kérik, hogy az alapszolgáltatásként kínált széles sávú internet havi előfizetési díjaként legfeljebb 35 eurót (kb. 9 ezer forintot) számoljanak fel.

A Reuters tudósítói szerint ez a lépés azt jelzi – amellett, hogy Franciaország lenne az első uniós tagállam, amelyik ilyen módon segítené a széles sávú internet terjedését –, hogy az EU által preferált „egyetemes szolgáltatók” támogatása érdekében folytatott közösségi kampányból is kihátrál az ország. Az egyetemes szolgáltatóknak nevezett cégek közösségi (állami) segítséget (támogatást) kapnának ahhoz, hogy az alapvető szolgáltatásokat ne csak a nagyvárosokba juttassák el, hanem a gazdasági szempontból kevéssé érdekes, ritkán lakott területekre is.

Eric Besson francia államtitkár az uniós távközlési miniszterek találkozóján elmondta, hogy az EU tagállamai között nem jött létre egyetértés az egyetemes szolgáltatókról, tevékenységük szabályozásáról, ezért államának vezetése úgy döntött, hogy önállóan fogja segíteni az internet terjedését saját országán belül: elindítanak egy projektet, melynek célja, hogy 2010-re minden francia polgár hozzáférhessen egy legalább 512 Kb/s-os széles sávú internetkapcsolathoz, vagyis a 100 százalékos lefedettséget akarják elérni. A tervet Franciaország legnagyobb szolgáltatói közül ketten, a France Telecom és az SFR már támogatásukról biztosítottak, tehát elfogadják az állam díjkorlátozó kérését – ám az a jelen pillanatban még nem világos, hogy ezért cserébe számíthatnak-e állami támogatásra (feltehetően igen, hiszen e konstrukciónak ez a lényege), s ha igen, milyen mértékűre.

Az EU egyébként ténylegesen is szorgalmazza a széles sáv bővítését. Viviane Reding uniós biztos szerdán jelentette be, hogy 2007 és 2013 között 2,3 milliárd eurót szánnak e célra, emellett plusz egymilliárdot költenek a következő két évben az ezzel kapcsolatos gazdaságélénkítésre.

Azóta történt

Előzmények