Tévézzünk együtt az interneten!

A televíziózás újabban ismét közösségi élménnyé válik, mivel az internetnek köszönhetően az embereknek földrajzi helyzetüktől függetlenül nyílt lehetőségük a tartalmak egyidejű megtekintésére. Miközben a filmet nézik, az aktívabbak eszmecserét folytathatnak az aktuális műsorról, meghívhatnak másokat egy közös mozizásra, vagy éppenséggel tehetik ugyanazt, amit a múltban is tettek a nappalijukban: csendesen ülnek „együtt”, és élvezik a műsort.

A View2gether oldal effajta online közösségi szolgáltatást nyújt, vagyis gyakorlatilag virtuális társasági platformot kínál a hagyományos televíziózás különös alternatívájaként. A weblap által használt valós idejű streaming technológia semmilyen újítással nem szolgál, azonban a tartalomhoz rendelt élő társalgók már annál inkább. Richard Klagsburn, a View2gether üzleti fejlesztésért és stratégiai tervezésért felelős igazgatója a BBC Digital Planet műsorának nyilatkozva elmondta: „A társasági televíziózás ebben a környezetben azt jelenti, hogy az embereknek számbeli korlátozás nélkül lehetőségük legyen együtt megtekinteni a műsorokat, azokról beszélgethessenek, és a továbbiakban akár kereshessenek maguknak az érdeklődésüknek megfelelő hasonló tartalmakat is. Valóban egy újfajta közösségi szellemiséget nyújt.”

A View2gether felhasználói ingyenes regisztrációt követően létrehozhatnak társalgókat (lounge), amelyek egyébként automatikusan is megjelennek egy videó kiválasztását követően. Az oldal műsorainak adatbázisába külső médialejátszó oldalak, mint például a YouTube, a MySpace vagy a DailyMotion tartalmai is beágyazhatóak.

„Tegyük fel, hogy érdekelnek az ufókkal foglalkozó tartalmak, és filmeket nézel róluk online – nem ismerhetsz olyanokat, akik hozzád hasonló érdeklődésűek, de az interneten keresztül közösen követhetitek nyomon a filmet. Mindenki pontosan ugyanazt a jelenetet látja, amit te is. Amint egy megbeszélésre érdemes jelenetet látsz, máris kommunikálhatsz a többiekkel” – mondta Klagsburn. A felhasználóknak egyébként arra is lehetőségük nyílik, hogy megszavazzák, átugorjanak-e közösen egy jelenetet a filmben.

Amellett, hogy a fizikai közelség érzését próbálja pótolni, a Klagsburn szerint a View2gether oktatási célokra is felhasználható. „Kapcsolatba léptek velünk tanárok, akik úgy látják, ez egy ideális megoldás lehet egy osztály oktatására, hiszen előfordulnak olyan helyzetek, amikor a diákok nem tudnak fizikailag megjelenni a foglalkozásokon. Az óraadó tanár e módon bemutathat egy videót a diákoknak, akik véleményezhetik a látottakat.”

Azóta történt

Előzmények