A Fujitsu kiszáll a merevlemezgyártásból

Eldőlt, hogy a Toshibának adja el merevlemezgyártó részlegét a Fujitsu – állítja a Bangkok Post. A thaiföldi napilap belsős forrásoktól úgy értesült, hogy az ügyletet a felek hivatalosan a jövő héten jelentik be.

Az értesülést alátámaszthatja, hogy a japán óriásvállalat kedden bejelentette: az üzleti év végén, márciusban befejezi a merevlemezekben használt író- és olvasófejek gyártását. Ez a tevékenység a cég naganói gyárában 360 embernek adott munkát, őket most más területekre csoportosítják át. A részleg felszámolásához kapcsolódóan egy egyszeri, 5 milliárd jenes (körülbelül 13 milliárd forint) költséget könyvelnek el. E lépésre azért lehetett szükség, mert a beszámolók szerint a Toshibának nincs szüksége a fejgyártó részlegre, csak a Fülöp-szigeteki és thaiföldi merevlemezgyárak átvétele van napirenden.

Thaiföldön a Fujitsunak három HDD-üzeme van a fővárostól északra fekvő Pathum Thani egyik ipari parkjában, innen ered a thai napilap élénk érdeklődése is az üzletág sorsa iránt. A három gyár ugyanis összesen 7000 embernek ad munkát, akiknek a megélhetése nagyban függ az új tulajdonos szándékaitól. „Nem tudunk biztosat a Fujitsu thai részlegének és a dolgozóknak a jövőjéről. A részletekről őket is akkor tájékoztatják majd, amikor az ügyletet a jövő héten hivatalosan is bejelentik” – mondta el a Postnak az egyik névtelenül nyilatkozó helyi Fujitsu-vezető, hozzátéve, hogy reméli, a Toshiba nem számolja fel a gyárakat. Ezek jelenleg havi kétmillió merevlemezt előállítva 50 százalékos kihasználtsággal működnek – árulta el.

A világ hatodik legnagyobb merevlemezgyártójaként jegyzett Fujitsu éppen ma hozta nyilvánosságra a decemberrel zárult harmadik pénzügyi negyedévének számait. A vállalat a tavalyi pozitív mérleg után most 40,75 milliárd jen (105,8 milliárd forint) nettó veszteséggel zárta 2008 utolsó három hónapját, és egyben a drámai keresletcsökkenésre hivatkozva a korábbi célkitűzés harmadára, 20 milliárd jenre szállította le az üzleti évre vonatkozó profitvárakozását.

A Fujitsu korábban úgy számolt, hogy a HDD-üzletág az idei, 2009. március 31-én véget érő pénzügyi évben több mint 10 milliárd jenes (nagyjából 22 milliárd forint) veszteséget fog felhalmozni. A japán cég a noteszgépekbe szánt, 2,5 colos, illetve a vállalati környezetbe való, 3,5 colos diszkek szegmensében van jelen.

Azóta történt

Előzmények