Szép magyar siker a GE tervezőversenyén

A GE tegnap tette közzé annak a nyolc nyertesnek a nevét, akik a cég által meghirdetett tervezőverseny keretében repülőgép-hajtóművek rögzítéséhez használt tartókonzolokat terveztek újra háromdimenziós nyomtatás alkalmazásával – az újratervezett tartókonzolokkal csökkenthető a hajtómű súlya és az üzemanyag-fogyasztás.

A 7000 dolláros első díjat M Arie Kurniawan nyerte az indonéziai Salatigából, a 20 ezer dolláros összdíj fennmaradó részét a verseny további hét helyezettje kapja meg, köztük a hatodik helyen végzett magyar Mándli Péter.

A tíz legjobb tartókonzol-tervet a GE Aviation cincinnati gyárában additív gyártástechnológia alkalmazásával gyártották le, majd a kész konzolokat szigorú terhelési próbának vetették alá a GE niskayunai globális kutatóközpontjában. Az alkatrészeken végzett meghibásodási teszt azt volt hivatott biztosítani, hogy a nyertes tartókonzolok megfeleljenek a legmagasabb szintű minőségi és teljesítménykövetelményeknek. A sugárhajtómű-tartókonzoloknak ugyanis nagyon fontos szerepük van: úgy kell megtartaniuk a hajtómű súlyát annak mozgatása alatt, hogy közben ne törjenek el vagy görbüljenek meg.

Mándli Péter
Mándli Péter terve

A GE és a GrabCAD a digitális technológiák által kínált lehetőségek kiaknázására irányuló stratégiák kidolgozásával foglalkozó Undercurrent céggel szoros együttműködésben 2013 júniusában írta ki a tervezőversenyt, amelyre rekordszámú – 56 országból csaknem 700 – pályázat érkezett a GrabCAD mérnökökből és tervezőkből álló közösségén keresztül.

A II. forduló nyertesei:

1. helyezett: 7000 $ készpénzben

M Arie Kurniawan Indonéziából

2. helyezett: 5000 $ készpénzben

dr. Thomas Johansson Svédországból

3. helyezett: 3000 $ készpénzben

Sebastien Vavassori az Egyesült Királyságból

 

4.-8. helyezett: fejenként 1000 $ készpénzben

Nic Adams Ausztráliából

Fidel Chirtes Romániából

Mándli Péter Magyarországról

Andreas Anedda Olaszországból

Piotr Mikulski Lengyelországból

Azóta történt

Előzmények