Állami kitüntetést kapott a szabadszoftver-fejlesztő mérnök


Georg Greve

Néhány hónapja számoltunk be arról, hogy 2009. november 6-án Berlinben Almuth Nehring-Venus államtitkár átadta Matthias Ettrichnek, a KDE projekt alapítójának a Német Szövetségi Köztársaság Érdemrendjét; az indoklás szerint Ettrich újító, illetve ismeretterjesztő tevékenységével járult hozzá a közjóhoz. Alig kapott sajtóvisszhangot, de alig egy hónappal később a német kormány egy másik szabadszoftver-fejlesztőt is kitüntetett, a német Georg Greve a körülbelül a becsületrendnek megfelelő szövetségi érdemkereszt lovagi fokozatát vehette át.

A szoftverfejlesztő saját beszámolója szerint nagyon meglepődött, ráadásul több hónapos késéssel értesült csak a megtiszteltetésről, mivel a jelenleg Svájcban élő szakembert nem találták a megadott zürichi címén, korábbi munkahelyén.

Az indoklás szerint Greve a szabad szoftverek és a nyílt szabványok népszerűsítése érdekében folytatott munkájáért, a GNU Projectben történő részvételéért, a Free Software Foundation Europe (FSFE) 2001-es megalapításáért, valamint az Open Document Format (ODF) és a nyílt szabványok területén végzett munkájáért érdemelte ki az érdemrendet.

Greve nyolc évig vezette a FSFE-t, jelenleg a Kolab Systems vezetője, de a Google képviseletében az OOXML szabványosítási vitájában is részt vett, s tanácsadóként dolgozik az Európai Bizottság számára is.

Azóta történt

Előzmények

  • Merre tart az OpenOffice?

    Mit várhatunk a 3.2-es kiadástól? Lesz-e cloudalapú verzió? – többek között ezt kérdeztük az irodai csomag egyik hazai fejlesztőjétől, az OxygenOffice pakk készítőjétől.

  • Kitüntették a KDE alapítóját

    A német kormány elismerését fejezte ki Matthias Ettrichnek a szabad szoftverek területén végzett munkájáért.

  • Szabad Szoftver Konferencia 2009

    Fél tíztől várhatóan 17 óráig élőben közvetítjük a BME Informatikai Épületéből a nagyelőadóban elhangzó előadásokat. Csak néhány a témák közül: linuxos cloud, Android, Ubuntu.