Vár a gyárépítéssel a GlobalFoundries

Elhalasztotta abu-dzabi chipgyárának építését a GlobalFoundries – írta meg egy helyi napilap a hónap közepén. A 6 milliárd dolláros beruházással megvalósítani tervezett üzem létesítését a szerződéses félvezetőgyártó a bizonytalan világgazdasági kilátások miatt jegelte.

„Nem lesz alapkőletétel 2012-ben Abu-Dzabiban” – árulta el a The National című lapnak Ibrahim Ajami, a vállalat többségi tulajdonrészét birtokló Advanced Technology Investment Company (ATIC) elnök-vezérigazgatója. Az ATIC az Egyesült Arab Emírségekhez tartozó Abu-Dzabi kormányának egyik stratégiai befektetői vállalkozása, mely 2009 márciusában az amerikai Advanced Micro Deviceszal (AMD) közösen hozta létre az utóbbi félvezetőgyártó tevékenységének leválasztásával a GlobalFoundriest. Az arab fél azóta fokozatosan növelte a jelenlegi 91 százalékos szintre a tulajdonrészét a bérgyártó vállalatban.

Az abu-dzabi chipgyár építéséről a vállalat tavaly nyáron határozott, majd idén májusban jelentették be, hogy az alapkőletételre 2012-ben, a gyártás elindítására pedig 2015-ben kerül majd sor. Ez az üzem lenne az első fab a Perzsa-öböl térségében, de nemcsak ezért lenne kiemelten fontos az Egyesült Arab Emírségek számára, hanem azért is, mert illeszkedne abba a tervbe, amely az olajban gazdag állam gazdaságának új alapokra helyezését célozza. Annak idején néhány elemző azért is szkeptikusan fogadta a bejelentést, mert kétségeik voltak afelől, hogy a vállalat talál helyi szakembereket a gyárához.

Az ATIC vezetője most azt mondta: egyelőre az erőforrásaikat az egyesült államokbeli új üzem befejezésére fordítják. Arról, hogy az abu-dzabi tervet mikor veszik ismét elő, a jövő év végén döntenek – mondta Ibrahim Ajami.

Kapcsolódó hír, hogy tajvani lapértesülések szerint a GlobalFoundries tárgyalásokat folytat a memóriagyártó ProMOS egyik 300 milliméter átmérőjű szilíciumszeleteket megmunkáló gyárának átvételéről. Ez a hírt a felek egyelőre nem kommentálták.

A GlobalFoundries a világ harmadik legnagyobb szerződéses chipgyártó vállalata a tajvani TSMC és UMC mögött.

Azóta történt

  • Kiszállt a chipgyártásból az AMD

    A vállalat teljesen levált egykori félvezetőgyártó üzletágáról, mely mostantól száz százalékban az arab tulajdonos kezében van.

Előzmények

  • Leépítésekkel spórol az AMD

    A chiptervező vállalat új vezérigazgatója a nyereségességet igyekszik javítani a karcsúsítással. De új területekre is betörnének, amihez új emberek kellenek.

  • Az AMD javított is, meg nem is

    A harmadik negyedévben nagyobb volt a cég részesedése, mint egy éve, de kisebb, mint három hónappal korábban.

  • Nem tud elég Llanót szállítani az AMD

    A gyártási problémák miatt a tervezettnél gyengébb volt a forgalomnövekedés, de a veszteség profitba fordult.

  • Optimista az AMD új vezére

    Bízik a cég és a PC-piac jövőjében a chipgyártó Lenovótól leigazolt új vezetője, aki nagyobb hangsúlyt akar fektetni a mobil számítástechnikára.