Google 2. : A Nokia felvásárol, a csúcsra törnek

A nap híre, hogy a Nokia felvásárolta az amerikai, navigációs szoftvereket gyártó nagyvállalatot, a Navteq Corporationt, mindösszesen 8,1 milliárd dollárért, s ezzel tovább fogja növelni tartalomszolgáltatási üzletágát. A mai bejelentés szerint mindkét vállalat jogászai jóváhagyták a tranzakciót, melynek során minden egyes Navteq részvényért 78 dollár készpénzt fizetnek.

Az 1985-ben alapított Navteq digitális térképek tulajdonosa, melyet helymeghatározó rendszereknek és ilyen jellegű weboldalaknak licencelnek, s a világ 30 országában 168 hivatalban, körülbelül 3 ezer alkalmazottat foglalkoztatnak.

A Nokia tájékoztatója szerint a Navteq továbbra is megtartja önállóságát a tulajdonosváltás után – a kialakult vevőkör ezek után is megkapja a szolgáltatásokat –, de a vállalat működését integrálják a Nokia szervezetébe. Az egyezmény létrejötte után Olli-Pekka Kallasvuo, a Nokia elnöke és vezérigazgatója elmondta, hogy a felvásárlás része vállalata hosszú távú internetes stratégiájának, s céljuk, hogy e területen a világ vezető cége legyenek – ezt bizonyítja, hogy tavalyelőtt megszerezték Loudeye-t, mely a digitális zeneipar egyik szereplője, idén pedig eddig az amerikai, a mobil hirdetési piacon működő Enpocketet is megvették. Láthatóan az Apple versenytársai kívánnak lenni, hiszen roppant hasonló üzleti struktúra van kialakulóban: zene, játék, internetes szolgáltatások, gadgetek – és még a navigáció (az AP hírügynökség által megkérdezett finn elemző, az eQ Banknál dolgozó Jari Honko a Navteqet e piac legjelentősebb szereplőjének tartja, s úgy véli, a Nokia lépése elsőrendű üzleti döntés volt – a jövő technológiájába fektettek be).

A megállapodást követő szokásos procedúra lezajlása után valószínűleg 2008 első negyedévében véglegesítik az adásvételt. A Nokia vezetőinek számításai szerint jövőre, s talán még 2009-ben is visszaesik a vásárlás miatt a vállalat eredményessége, ám az ezt követő években drasztikus emelkedést várnak – jelenlegi feladatuk az aggódó részvényesek megnyugtatása.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Nokia

Azóta történt

Előzmények