Több mint ezer szabadalmat vásárolt a Google az IBM-től

Az elmúlt időszak szabadalmi vitáiról szóló hírekben főként az okostelefonok piacáról van szó, illetve arról, hogy a Google igyekszik csökkenteni – jogi – hátrányát ezen a téren. Ennek most újabb jele mutatkozik, mivel a Bloomberg hírügynökség arról számolt be, hogy a Google 1023, erre a területre vonatkozó szabadalmat vásárolt az IBM-től.

Az USA szabadalmi hivatala honlapján tette közzé, hogy augusztus 17-étől mely szabadalmak tartoznak a Google illetékességi körébe. Az információk megjelenése után az újságírók megkeresték mind az eladót, mind a vevőt, a vállalati szóvivők megerősítették a tranzakciót, ám arról egyikük sem kívánt nyilatkozni, hogy a szabadalmak milyen áron cseréltek gazdát.

A történtek hátterében az áll, ahogy már többször is beszámoltunk róla, hogy a nyílt forrású Android operációs rendszer sikere miatt a fő riválisok – leginkább az Apple, de a Microsoft is tett hasonló lépéseket – gőzerővel támadják azokat a gyártókat, akik androidos készülékeket dobnak piacra. A Google a közelmúltig nem igazán vette komolyan ezeket a támadásokat, mivel üzleti modelljük szerint a gyártók megkapják a rendszert, melyet jelentős mértékben szabhatnak testre, a többi pedig az ő dolguk. Ám a versenytársak jogi akciói miatt a szerződött partnerek folyamatosan nehezményezték, hogy a Google magukra hagyja őket ebben a küzdelemben.

Nyilvánvalóan ennek köszönhető, hogy a Google a nyár eleje óta új akciót indított, és szabadalmak megszerzésével igyekszik támogatni partnereit – az IBM-től már júliusban megvettek több mint ezer szabadalmat, de a szakértők szerint a Motorola mobilos üzletága felvásárlásának hátterében is az áll, hogy így több mint 17 ezer szabadalomhoz jutnak, melyeket azután átadnak a szerződött gyártóknak.

Azóta történt

Előzmények