Bemutatkoztak a hazai IBM új vezetői

Nemrég újraszervezte menedzsmentjét a hazai informatikai piacon négy önálló céggel jelen lévő IBM Magyarország, mely az idei „nagyon küzdelmes” évben is szerény növekedésre számít. Erről és a stratégiai tervekről az új vezetőség kedden egy sajtótájékoztatón beszélt.

A bemutatkozás apropóját egy jubileum adta: nemcsak az idén százéves IBM ünnepel, hanem a magyarországi leányvállalat is, melyet 75 évvel ezelőtt alapítottak. Amint Veres Zsolt vezérigazgató hangsúlyozta: az 1936-ban tízezer dolláros törzstőkével és nyolc alkalmazottal létrehozott magyar képviselet azóta folyamatosan működik, hiszen ritka kivételként a szocialista rendszerben is folytathatta tevékenységét, többek között a II. világháború utáni első népszámlálás adatainak feldolgozását is IBM lyukkártyarendszerek végezték.

Veres – akit februárban neveztek ki az IBM Magyarország élére – elmondta: növekedési területként a szolgáltatásokat és a szoftvereket jelölték meg, ennek megfelelően szervezték át a menedzsmentet. A szolgáltatási üzletág (Global Technology Services) élére és egyben az informatikai outsourcinggal foglalkozó ISC Magyarország vezetésére egy hónappal ezelőtt Pongrácz Ferencet nevezték ki, aki korábban az IBM pénzügyi igazgatója volt.

Veres Zsolt és Pongrácz Ferenc (Fotó: IT café)
Veres Zsolt és Pongrácz Ferenc (Fotó: IT café)

A szolgáltatási üzletág az IBM szoftvertermékeihez kínál szolgáltatási csomagokat, illetve a többi üzletággal együttműködve elsősorban három területhez kíván megoldásokat nyújtani: a közösségi közlekedéshez, az önkormányzati fejlesztésekhez és az adatközpontok kialakításához, üzemeltetéséhez. Smart Cities programjuk keretében a kisebb magyar városok részére is kidolgoztak olyan okos megoldásokat, melyek moduláris felépítésűek, így gyorsan, rugalmasan alkalmazhatók – mondta el Pongrácz.

Az új üzletágvezető rámutatott, hogy az anyavállalat árbevételének több mint fele származik üzleti vagy informatikai szolgáltatásokból. Noha e területnek itthon is nagy a részaránya, ezt a szintet egyelőre nem éri el. Az új vezető az outsourcing szegmensben is lát potenciált, annak ellenére is, hogy az elmúlt években e terület „beállt”, nem köttettek nagy kaliberű üzletek. Az IBM itt is a moduláris szolgáltatásokban hisz, és abban bízik, hogy a konstrukció jogi és gyakorlati komplexitásától visszariadó vállalatok könnyebben rávehetők arra, hogy lépésekben szervezzék ki az informatikai rendszerek üzemeltetését.

Az IBM szoftvercsoportjának irányítását július elsejétől Dalányi László vette át, akit a Microsofttól csábítottak át. Az üzletágvezető a tájékoztatón elmondta: a hatalmas portfólió ellenére az IBM-nél mindeddig nem kapott megfelelő hangsúlyt, elhanyagolt volt e terület. A céljuk az, hogy a jelenlegi piaci részesedésüket javítsák, és a middleware-piacon rövid időn belül a jelenlegi harmadik helyről felkapaszkodjanak a másodikra, melyet jelenleg a Microsoft birtokol. A csoport egyik fő stratégiáját a hatékonyságnövelő és így költségoptimalizáló üzleti és IT-megoldásláncok bemutatásában, elterjesztésében látja.

Azóta történt

Előzmények