Dél-Korea megbüntette a Google-t az Android testreszabhatóságának hiánya miatt

177 millió dollárnak megfelelő összegű büntetést kapott a Google Dél-Koreától, mert blokkolja a testreszabott Android-verziók használatát.

Dél-Korea trösztellenes hatósága 177 millió dollárnak megfelelő összegű büntetést rótt ki a Google-re, mert a hatóság szerint az blokkolja a testreszabott Android-verziók alkalmazását.

A KFTC szerint a Google eszközgyártók felé érvényes szerződési feltételei a cég domináns piaci pozíciójával való visszaélést jelentik, és korlátozzák a versenyt a mobilos operációs rendszerek piacán.

A Google fellebbez a döntés ellen, állítása szerint figyelmen kívül hagyták a kompatibilitási előnyöket más programokkal, továbbá aláássák a fogyasztók által élvezett előnyöket.

A dél-koreai hatóság szerint így újra versenyszerű nyomás alakulhat ki a mobilos rendszerek piacán, ez pedig a kilencedik legnagyobb bírság, amit valaha kiszabtak. Azt is mondják, hogy a gyártók kezét megkötötték egy úgynevezett töredezettségellenes megállapodással, amikor alkalmazásbolti lincencekről volt szó. Ennek keretében a mobilokra nem kerülhetnek módosított Android forkok, a hatóság szerint ez viszont bebetonozta a Google piacvezető pozícióját a mobilos rendszerek piacán.

A hatóság megtiltotta a Google-nek, hogy AFA-szerződések elfogadásár kényszerítse a gyártókat, így azok már módosított Android rendszereket is bevethetnek.

A büntetést aznap kapta a Google, amikor a „Google-ellenes törvény” hatályba lépett, vagyis megtiltották az alkalmazásboltok üzemeltetőinek, hogy a saját fizetési rendszerük használatára kényszerítsék a fejlesztőket.

Azóta történt

Előzmények